Mehta i filharmonija nisu ni planirali pulski koncert

Zubin Mehta i Izraelska filharmonija prilikom gostovanja u pulskoj Areni
Zubin Mehta i Izraelska filharmonija prilikom gostovanja u pulskoj Areni

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Erik Lukšić danas je u Komunalnoj palači održao konferenciju za novinare radi predstavljanja ljetnih glazbeno-scenskih programa u Areni za ovu godinu. Naveo je da je za deset termina stiglo ukupno 28 prijava. Odobreni su, u srpnju, 2 Cellos, Vaya Con Dios i Trio Eroika, a u kolovozu Leonard Cohen, Gregorian, Josipa Lisac, Zaz, Massimo i prijatelji, Joe Cocker i otvorenje Outlooka.

No, predstavljanje programa ostalo je u sjeni gradske odbijenice svjetski poznatoj Izraelskoj filharmoniji i legendarnom maestru Zubinu Mehti koji su koncertom u Areni, navodno, htjela obilježiti ulazak Hrvatske u EU. Stoga je Lukšić pojasnio odbijenicu koja je proteklih dana punila stupce nekih dnevnih novina. Kaže da je prijava uzeta u obzir kao i sve ostale.

- Organizator, Klasični glazbeni festival Pula, naveo je u prijavnici da je novoosnovana tvrtka, što ukazuje na manjak kontinuiteta u radu, a u prijedlogu nisu navedene nikakve reference ni iskustva u organizaciju koncerata i manifestacija. Radeći isključivo u interesu građana i Arene, Povjerenstvo bira organizatore čija povijest poslovanja, iskustvo u organizaciji festivala i stručnost kadra mogu jamčiti uredno podmirivanje financijskih obaveza, kazao je Lukšić i dodao da prijavi nije priložena nikakva dokumentacija koja bi dokazala postojanje intenzivne komunikacije s izvođačima, niti načelna zainteresiranost i potvrda planiranih termina.

U nastavku je pojasnio da je Grad Pula u odličnim odnosnima s Izraelskim veleposlanstvom s kojim, zajedno s Istarskom županijom, već razrađuju manifestaciju koja će se održati od 1. do 11. kolovoza pod nazivom "Čarolije Izraela 3".

- Već kod prvog neslužbenog dopisa od strane gospođe Lasek kontaktirali smo veleposlanstvo Izraela budući nam je bilo vrlo primamljiva ideja da svjetski priznata i poznata filharmonija nastupi u našem gradu. Međutim, bili smo nemalo iznenađeni informacijama koje smo dobili, a pogotovo osobnom izjavom glavnog direktora Izraelske filharmonije gospodina Avija Shoshonija da nikada nije bio u kontaktu s Lasek i koji za termin 30. lipnja, za koji je gospođa Lasek podnijela zahtjev, već ima potpisan ugovor s drugom osobom, pojasnio je Lukšić.

- Procijenili smo da između ovog neizvjesnog koncerta i nastupa 2 Cellosa, koji je siguran, odaberemo potonji za termin 3. srpnja, zaključio je Lukšić.

Na upit je li točna informacija da je Filharmoniji umjesto Arene ponuđeno parkiralište Karolina, Lukšić je naveo da je došlo do greške u komunikaciji, odnosno da je predlagateljici programa greškom poslan meil koji je bio namijenjen drugom izvođaču. (B. PETROVIĆ)

Shehu: Ne stojim iza Melite Lasek!

"Na državnom sam natjecanju. Javit ću vam se čim budem mogla. Lijep pozdrav", poručila nam je jučer SMS porukom Melita Lasek, labinska profesorica klavira i organizatorica natjecanja, ali i direktorica tvrtke Klasični glazbeni festival Pula, koja je organizator nesuđenog, svježe odbijenog koncerta slavnog dirigenta Zubina Mehte i slavnog Izraelskog filharmonijskog orkestra ovog ljeta u pulskoj Areni.

Nakon službenog odbijanja te njene ponude ona je jučer u izjavi Večernjem listu, uz izražavanje konsternacije što joj je Grad kao alternativnu lokaciju za nastup Zubina Mehte i Izraelskog filharmonijskog orkestra ponudio parking na Karolini, izjavila da su se predstavnici Grada Pule s njom mogli o svemu dogovoriti, kao i da je mogla odgovoriti na sve nedoumice, ali, dodaje, "nitko me ništa nije pitao, ni zatražio dodatnu dokumentaciju, niti sam uspjela s bilo kime u Gradu dogovoriti sastanak". No, unatrag mjesec dana za naš je list izjavila da je već pregovarala s vodstvom Izraelske filharmonije, i da imaju slobodan taj termin, te da samo čeka da se Povjerenstvo sastane, i onda ne bi, rekla je Lasek, više trebalo biti većih poteškoća u realizaciji. Svjesna da je taj koncert skup, ustvrdila je da će koristiti pomoć raznih europskih fondova, a nadala se i pomoći Grada i Županije.

Bashkim Shehu, pak, jučer nam je opovrgnuo izjavu pročelnika Erika Lukšića u istom dnevnom listu u kojoj je izrazio sumnju da iza ponuđenog projekta Melite Lasek stoji Histria festival (koji je organizirao i realizirao nastup slavnog Zubina Mehte i Izraelske filharmonije u Areni 4. kolovoza 2004.). Na pitanje stoji li iza te ponude, Shehu nam je jučer odgovorio: "Ma ne! Znate li vi gdje sam ja? Imam studijsku godinu. Čime se bavim? Pa nisam ja šuster, ja sam samo skladatelj i bavim se skladanjem". (Z. ANGELESKI)

Marković: Već je bilo definirano svih deset događaja

Član gradskog Povjerenstva za programa u Areni Željko Marković rekao nam je jučer da je pred Povjerenstvo stigao zahtjev za koncertom Izraelske filharmonije i dirigenta Zubina Mehte, kao i još neki klasični programi (dvije opere Traviata" i Aida" i dva baleta "Giselle" i "Labuđe jezero", op. a.), ali u trenutku kad je već bilo definirano deset događaja, koliko maksimalno dopušta važeći pravilnik.(Z. A.)

 


Podijeli: Facebook Twiter