Meh na srcu: Nastupili svirači od 10 do 80 godina

Susret u Raši okuplja svirače i kantadure tradicijske glazbe iz čitave Istre (I. A.)
Susret u Raši okuplja svirače i kantadure tradicijske glazbe iz čitave Istre (I. A.)

U prostorima društva Rudar održan je 21. Susret svirača na mehu, dvojnicama, mešnicama, šurlama i sopelici Istre. Odazvali su se brojni svirači s akcentom, i ove godine, na  mlade svirače, članove raznih kulturno-umjetničkih društava. Zajedno su izveli devetnaest glazbenih točki ispreplićući glazbala, ples i pjevanje na tonko i debelo.

Nekako se meh i sopelica povezuje uz muške sopce, no da to nije tako, dokazuju iz godine u godinu Adrijana Miletić i Rafaela Blažina, članice RKUD-a Rudar. Osim muziciranja na mehu i sopelici, iskazale su se u kantu na tonko i debelo te su po prvi put izvele kanat Pokraj Raše. Pored spomenutih veteranki, iako po godinama to nikako nisu, već po broju nastupa na manifestaciji, predstavila se i Vanesa Antolović iz KUD-a Kompanija Kosirići Tinjan, prvi put na susretu, sa svirkom na mehu.

Da je Meh na srcu manifestacija koja okuplja razne generacije, slobodno možemo reći od 10 do 80, potvrđuju nam i slijedeći sopci, Antonio Kos, najmlađi sopac na susretu, član RKUD-a Rudar iz Raše, a predstavio se svirkom na mehu. Najstariji, osamdeset godišnji sopac bio je Josip Bepi Mileti-Jureško, a predstavio se svirkom na sopelici i dvojnicama.

Susret u Raši okuplja ljubitelje glazbe iz čitave Istre, tako su stigli gosti iz Barbana – KUD Barban, Raklja iz KUD Mate Balota, Tinjana – KUD Kompanija Kosirići te Pule KUD Uljanik.

Kao gosti nastupili su svirači s otoka Cresa, mjesta Nerezine, Mužić Ive, Mario i Dario Kučić, Ana Toić te Petra Strlekar.

Članovi RKUD-a Rudar Rina Miletić i Franko Kalac uveličali su večer s dvije recitacije i svirkom na harmonici. Moderator manifestacije bio je Darko Batelić-Pipica. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter