Meh na srcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

«Meh na srcu», godišnja smotra istarskih sviraca meha, dvojnica, šurli, sopelica i mešnica koju je po petnaesti put organizirao RKUD «Rudar», nastavila je trend iz zadnjih godina i definitivno potvrdila da se na opce zadovoljstvo pretvorila u okupljanje mladih sviraca starinskih instrumenata.

- Kada smo poceli prije petnaest godina o ovome smo mogli samo sanjati. Tada smo imali dva – tri mlada sviraca, a sada ih je više od dvije trecine, kazao je nakon završene priredbe voditelj Josip Knapic.

Ukupno je nastupilo 40 izvodaca iz KUD-a «Mate Balota» Rakalj, Folklornog društva «Pazin», KUD- «Uljanik» Pula, KUD «Ivan Fonovic Zlatela» Kršan,RKUD-a «Rudar», Rovinja, Rijeke, Okreta, Oriha i Krnice te niz malih sopaca s Labinštine koji privatno uce svirati.



Najcešce se svirao balun, tanac i mantinjada, ali cule se i melodije koje se rjede izvode, kao što je Trgetorski balun kojeg je svirao Karlo Viškovic, «Sedi mala da te malo limban» u izvodenju Rina Martincica – Pahljina na dvojnicama i «Barba Grgo», kojega su na velikim i malim sopelama izvodili Fabio Radolovic i Marko Bicic te majka i sin, Nives i Patrik Matic. Uzrastom mali, ali vec iskusan sopac na mehu i sudionik smotre David Juricic prihvatio se zahtjevne melodije «Speljivanje nevestice.

S posebnom pozornošcu popracen je nastup gostiju veceri, gajdaša iz Garešnice. Rijec je obitelji Martinic koju cine Vjeko, Romana i sin Filip, sastavu koji se predstavio ne samo gajdama vec i drugim instrumentima koji se sviraju u okolici Požege, kao što su dvojnice, sluškinja, jedinka, tambura, tamburica, gitara i violina.


Podijeli: Facebook Twiter