Meggy, nova članica višnjanskih vatrogasaca


"Iz DVD-a Plamen Višnjan uvijek dođu s nekim novim idejama, prvo su bile pokazne vježbe s djecom, pa su osnovali žensko odjeljenje, tko zna što će mi još donijeti, neku letjelicu", u šali kaže zapovjednik porečke Javne vatrogasne postrojbe Adrijano Jugovac dok se u dvorištu porečkih vatrogasaca družimo s nekoliko članova Plamena. A njihova nova "ideja" vrlo je živahna i cijelo vrijeme trči oko nas - riječ je o petomjesečnoj belgijskoj ovčarki Meggy, koja je nedavno počela školovanje za potražnog psa u redovima vatrogasaca.

Projekt je to koji se odvija u suradnji s Udrugom potražnih pasa Hrvatske (UPPH) sa sjedištem u Rijeci. Meggyn vodič je Goran Kmet, član Plamena, najstarijeg dobrovoljnog vatrogasnog društva na Poreštini u okviru porečkog JVP-a. Potražni psi specijalno su obučeni za traženje ljudi zatrpanih u ruševinama te nestalih osoba u prirodi. Tijekom obuke i nakon nje vodič i pas ostaju trajno zajedno, te konstantno vježbaju i usavršavaju se.

- Inicijativa je došla od Gorana koji je izrazio želju da krenemo s tim projektom i da bude vodič psa, jer mu može posvetiti vrijeme i ići na edukacije. Prijedlog smo prenijeli i zapovjedniku Jugovcu i dobili podršku, te je DVD je nabavio psa. Pas je ovdje, ali bit će za sve intervencije u cijeloj Istri i šire, po potrebi, kaže Oliver Kovačić, predsjednik Plamena. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter