Mega jahta Carinthia VII u Rovinjskoj luci

(MILIVOJ MIJOŠEK)
(MILIVOJ MIJOŠEK)

U rovinjskoj je luci danas poglede znatiželjnika privlačila mega jahta pod nazivom Carinthia VII. Kako smo doznali iz Lučke uprave Rovinj jahta je u luci bila privezana i jučer. Inače, ova 98-metarska jahta plovi pod ciparskom zastavom, a zanimljivo je kako nije imala putnika već je na njoj boravilo "samo" 19 članova posade. Inače, jučer je u luci bila usidrena i luksuzna jahta Polar star.

Ovo nije prvi puta da je ova luksuzna jahta posjećuje našu obalu; posjećivala je već Zadar, lani Pulu, Poreč, a Rovinj već nekoliko puta. Morska ljepotica, kako se piše, košta čak 100 milijuna eura, a pripada poduzetnici Heidi Horten koja je prema Forbesovoj listi "teška" 3,4 milijarde dolara. Jahta postiže brzinu od 26 čvorova, prima 12 putnika i 28 članova posade. Gaz joj je 4.80 metara tako da bez većih problema pristaje uz istarsku obalu.

Svojom je veličinom svrstavaju na 12. mjesto svjetskih lista jahti, a slovi kao jedna od najljepših i najluksuznijih svjetskih jahti.

"Carinthia" je izgrađena po nacrtima poznatog naval arhitekta Tina Heywooda u bremenskom brodogradilištu Lürsen s četiri motora i gotovo deset tisuća konjskih snaga. Zanimljivo je da je do 2013. godine plovila pod austrijskom, onda pod malteškom dok trenutno plovi pod ciparskom zastavom.

Inače, njena vlasnica Bečanka Heidi Jelinek se kao 19. godišnjakinja udala za njemačkog poduzetnika Helmuta Hortena i nakon njegove smrti nastavila voditi financijsko i trgovačko carstvo u čijoj se grupaciji nalaze trgovački lanci poput Kauflanda i Metroa. Zanimljivo je da je Horten strastvena navijačica hokeja te obilato financira najtrofejniji austrijski klub KAC. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter