Medvjedicu treba pustiti da spava

Medvjedicu treba pustiti da spava (D. MEMEDOVIĆ)
Medvjedicu treba pustiti da spava (D. MEMEDOVIĆ)

Saccorgianu, mjesto gdje se u posljednje vrijeme učestalo počela odmarati sredozemna medvjedica, ugroženi i zaštićeni morski sisavac, jučer su posjetile stručne osobe.

U ime grupe Sredozemna medvjedica iz Zagreba jučer su u Puli boravili biolog Sanja Žalac, tehnički voditelj Vlado Antolović, Lenka Milivojević Ivanovski te sama predsjednica grupe, biolog Jasna Antolović. Uz njih stigli su i kolege iz istoimene talijanske udruge sa sjedištem u Rimu i to predsjednik i dokumentarist Emanuele Copola te fotograf i asistent Giorgio Arcoaldi. Domaćini su im bili djelatnici Javne ustanove Kamenjak na čelu s ravnateljem Igorom Pasinijem.

Nakon što su obišli plažu, izmjerili su točne koordinate te je uvrstili u popis aktivnih žala gdje boravi medvjedica, kakvih je četiri u Istri, uz 24 špilje koje su ušle na popis zaštićenih staništa Natura 2000 prema direktivi EU-a.

Emanuele Copola nam je potom rekao da se radi o ženskoj jedinki, posve zdravoj, staroj po procjeni 15-ak godina iako je to teško sa sigurnošću utvrditi. Može doživjeti i 40 godina, a možda i više što treba tek utvrditi na temelju pronađenih lešina koje su zajedno sa suhim muzejskim primjercima i mokrim uzorcima upućeni na analizu u New York.

Jasna Antolović apelirala je još jednom na građane da je ne uznemiravaju jer je riječ o životinji koja može biti agresivna, pogotovo kada se osjeti ugroženom, da ne dolaze bliže od 10 metara i da joj uvijek omoguće put za bijeg prema moru. Imali su slučajeva, kaže, da su turisti gađali medvjedicu lubenicom punom konzervi piva, ali i slučaja pokušaja plivanja uz nju što se strogo zabranjuje jer je medvjedica u moru puno brža i hitrija i u slučaju napada mogla bi plivača ozbiljno ozlijediti.

Od aktivnosti koje će uslijediti, Antolović najavljuje postavljanje još najmanje dvije info-ploče na četiri jezika i to na pulskim plažama i na istočnoj obali Istre da se ljudi što više educiraju. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter