Medvjedice "premjestio" iz zooa na Sjeverni pol

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Legenda televizijske dokumentaristike David Attenborough sudjelovao je u velebnoj prevari gledatelja sa snimanjem polarnih medvjeda u zoološkom vrtu, montirajuci snimke kao da se sve dogada u polarnim krajevima.

Radi se o snimkama dolaska na svijet medvjedica u dokumentarcu "Frozen Planet" s komentarom koji je gledatelje uvjerio da je sve snimano na Sjevernom polu, a ne u komforu nizozemskog zoološkog vrta.

Attenborough se branio rijecima da bi, "da se u brlog pokušalo instalirati kameru, ženka ubila mladunce ili snimatelja".

- Ne radi se tu o lažima, nema niceg tajnog, kazao je Attenborough. Uvjeti snimanja su navedeni za svaku emisiju na internetskoj stranici. Za obranu produkcije iza koje stoji BBC mora se kazati da je producentica Kathryn Heffs još prije emitiranja serija kazala da su problematicne scene snimane u zoološkom vrtu, a ne na Grenlandu ili tako negdje. Ono što je zbiljski problem je montaža priloga, gdje je govorni dio odradio Attenborough, a iz kojeg niti jednom rijecju nije navedeno da se sve snima u zoološkom vrtu.

Ova je prica brzo obišla planet jer je Attenborough ipak poznati lik, koji je imenom daleko najistaknutiji voditelj dokumentarnih emisija. Produkcijski dio ekipe se brani nemogucnošcu drukcijeg nacina snimanja, sam David kaže da bi snimanje u prirodnim uvjetima bilo opasno po snimatelja i mladunce.

No, ostaje ono veliko pitanje - radi li se tu uopce o dokumentarnoj seriji, s obzirom na to da se ne radi o klasicnom dokumentarnom materijalu. Jednostavno, ono što je snimljeno nije ono što je u seriji predstavljeno.

Iako bi mnogi mogli istaknuti da možda i nije toliko bitno što se snimilo, a IT-ovci bi kazali da ce uskoro ionako dokumentaristika biti radena u CGI-tehnici (racunalno), ostaje jedno epohalno pitanje za one malo starije od 30 godina. One koji su u vrijeme samo dva televizijska programa "ovisili" o dokumentarcima kojima je "frontmen" bio tada dosta mladi Attenborough i koji su upijali sve što se moglo o životinjskom i biljnom svijetu diljem planeta.

Sad se postavlja pitanje je li prilog o parku Etosha bio zapravo snimljen u nekoj zabiti u Cornwallu, dodatno zacinjenoj s par tona pijeska, je li prica o cudnovatim kljunašima samo fino upakirani materijal iz zoološkog vrta u Birminghamu... Je li sve što su gledali velika prevara?

David Attenborough je u Britaniji se tretira kao nacionalno blago, a titulu "sir" davno je dobio. Ipak, ovom sada 85-godišnjaku nije trebalo ovako brukanje na kraju jedne impresivne karijere.

S obzirom da suraduje sa Skyom na projektu Sky 3D, jasno je da se pod stare dane odlucio pripomoci modernim tehnikama. Ali to vjerojatno nije trebao skrivati, ipak je svakome jasno da više ne može trcati za antilopama ili polarnim medvjedima.

A onim starijima ostaje nada da se na ovakve pripomoci nije odlucivao u svom ranijem radu, prije svega kultnom dokumentarnom serijalu "Život", koji je u devet razlicitih cjelina televizijski prikazao najzanimljivije dijelove ovog planeta.


Podijeli: Facebook Twiter