Medvjedica i mladunce lutaju Pazinštinom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom nedjeljnog lova clanovi lovacke udruge Vepar oko 300 metara od Grdosela naletjeli su na neobican prizor - medvjedicu s mladuncetom. Prema tragovima koje su pronašli, vjeruju da se u posljednjih tjedan dana medvjedica i njen pomladak krecu šumovitim predjelom sjeverno od Pazina zvanom Brestovica, odnosno u širem trokutu naselja Rijavac - Grdoselo - Brhaji.

Kažu da je medvjedica zalutala duboko u središnju Istru u potrazi za hranom, a buduci da je s medvjedicem, zbog naglašenog poriva samoobrane postoji potencijalna opasnost za ljude. Stoga apeliraju na gradane da se što manje krecu navedenim podrucjem ili, ako vec moraju, da ne budu sami da bi stvarali buku.

Iz Vepra savjetuju gradanima da se životinjama, ako ih primijete, ne približavaju, ne izazivaju ih te da im dojave gdje su ih vidjeli. Smatraju da ce medvjedi uskoro napustiti to podrucje. Tijekom utorka popodne na teren su ponovno izišli pazinski lovocuvari.

Tajnik Vepra Alen Ritoša kaže da gotovo svake godine na Pazinštinu s podrucja Cicarije zaluta poneki medvjed. Štoviše, prije tri je godine jedan medvjed stigao cak u neposrednu blizinu grada, podno tvrtke Kamen, ali do sada nije bilo nikakvih problema.


Podijeli: Facebook Twiter