"Medvjedi" u kampanji protiv nasilja nad ženama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hokejaši zagrebačkog Medveščaka odlučili su videouratkom u sklopu edukativne kampanje #diversity (različitost) podržati globalnu kampanju One billion rising - Jedna milijarda ustaje te pozivaju navijače da na Valentinovo, u petak, 14. veljače, dođu na zagrebački Zrinjevac te u sklopu globalne akcije, koja se odvija u isto vrijeme, od 15 do 17 sati zaplešu, u cilju podizanja svijesti o globalnom problemu nasilja.

Najnoviji podaci UN-a govore da će svaka treća žena ili djevojčica tijekom života biti zlostavljana, odnosno njih oko milijardu (!), upozoravaju u današnjem priopćenju iz Medveščaka.

"Zastrašujuća brojka od oko milijardu žena i djevojčica koje će biti zlostavljane potvrđuje da ovdje nije jednostavno riječ o zbroju individualnih, izoliranih, međusobno neovisnih i nepovezanih slučajeva. Činjenica da je svaka treća žena ili djevojčica tijekom svojeg života zlostavljana, i da se u velikom broju slučajeva po tom pitanju ništa ne poduzima, odraz je globalnog odnosa moći između muškaraca i žena", navode u Medveščaku.

Ističu da je nasilje nad ženama prisutno u svim sferama društva i pokazatelj je spolne i rodne neravnopravnosti na globalnoj razini, odnosno, globalno nepovoljnijeg položaja žena.

Kampanja Jedna milijarda ustaje, koja se 14. veljače provodi u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, poziv je na prekid šutnje o zlostavljanjima, kao i poziv svim zlostavljanim ženama i djevojčicama da progovore o svojim iskustvima.

Na taj problem, predvođeni Jonathanom Cheechoom i Markom Dekanichem, ukazuju i zagrebački hokejaši u najnovijoj #diversity videoporuci.

"Nitko ne zaslužuje biti zlostavljan, silovan ili pretučen. Želimo svijet u kojem žene žive slobodno i sigurno. Upravo zato pozivamo jednu milijardu žena i sve one koji ih vole, da izađu, ustanu, plešu i zahtijevaju kraj nasilja. Podržite kampanju Jedna milijarda ustaje da biste rekli 'ne' nasilju nad ženama i djevojčicama!", poručuju hokejaške zvijezde Dekanich i Cheechoo.

Hokejaški klub Medveščak je u studenom prošle godine započeo edukativnu kampanju #diversity, koja obuhvaća međusobno prihvaćanje različitosti i njihovo poštivanje, shvaćanje da je svaki pojedinac jedinstven s obzirom na rasu, jezik, rod, spol, socioekonomski status, dob, seksualnu orijentaciju, vjeroispovijest, tjelesne sposobnosti i karakteristike, nacionalnu i etničku pripadnost, političko uvjerenje ili neku drugu individualnu karakteristiku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter