Medvjedi ponovo šecu Gracašcinom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medvjedi ponovno šecu Gracašcinom. Jucer ujutro oko 8.30 Josip Klaric naišao je na medvjede tragove 50-ak metara od sela Cešici, na njivi u neposrednoj blizini kuca. Iskusni dugogodišnji lovac Klaric procjenjuje da je rijec o mužjaku teškom oko 200 kilograma, a na takvo ga mišljenje upucuje 25 centimetara dug otisak stopala. Smatra da na širem podrucju središnje Istre trenutno boravi medvjeda obitelj - mužjak, ženka i mladunce.

Je li ovo podrucje stalno stanište medvjede obitelji ili su samo u prolazu, Klaric ne može precizirati. Dodaje da je medvjedima ovdje sigurno bolje nego u Gorskom kotaru i Lici. Pocele su trešnje pa hrane ima dovoljno, a i cijeli ovaj prostor obiluje izvorima, što je takoder važno jer ne treba tražiti vodu.

U posljednje vrijeme u Istri je sve više visoke divljaci, divlje svinje, srne, jelena, vuka, caglja, pa evo i medvjeda. Klarica to nimalo ne cudi. Velik dio središnje Istre pretvara se u džunglu, pa dodaje, polja se ne obraduju, livade se ne kose, šume se ne krce i evo džungle. Doda li se tomu rijetka naseljenost, eto idealnog okruženja za život visoke divljaci. Prepusti li se šumama krajolik, može se ocekivati još veci broj visoke divljaci, a medu njima i zvijeri poput vuka i medvjeda.

Iako medvjedi prolaze blizu kuca, Klaric smatra da nema opasnosti za ljude. Medvjed napada samo kad je životno ugrožen ili gladan, a buduci da sada ima dovoljno hrane, može se iskljuciti napad na covjeka. Na pitanje zašto tragove medvjeda, pa i ovog koji se kretao iz smjera Gracišca prema Pazinu, nalazimo blizu kuca, odgovor je prilicno jednostavan.

Medvjede tragove nalazimo na zemlji, dakle na obradenim površinama na kojima se mogu ocitati i izmjeriti, dok je u šumi ili na livadi teško razluciti je li trag u grmlju ili visokoj travi ostavio medvjed, divlja svinja ili neka druga životinja.


Podijeli: Facebook Twiter