Medvjeda usluga gradanima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S Vladinom mjerom poticaja za kupnju stanova vjerojatno su sretni svi sudionici na tržištu osim samih gradana, jer da te mjere nema ljudi bi možda mogli kupiti stanove po nižim cijenama a da ne uzimaju zajam od države, tvrdi dr. Maruška Vizek s Ekonomskog instituta Zagreb.

Istice da je ta mjera prije svega dobrodošla investitorima da vrate dio kredita, ali i ministarstvu financija kojem ce se, na 100 milijuna kuna subvencija, po osnovi PDV-a u proracun sliti oko 110 milijuna kuna.

- Gradevinski sektor je ocito predimenzioniran, netko sada mora podnijeti teret gubitaka, a to trebaju biti oni koji su pogrešno procijenili buduce stope povrata, dakle, gradevinari, pa i banke. To je bio njihov rizik i zašto bi sada za njihovu zaradu morali brinuti gradani, kao porezni obveznici, cime se zapravo umjetno održava razina cijena, tumaci Vizek. U tom smislu, kaže, Vlada zapravo radi medvjedu uslugu gradanima.

- No, ovakva kakva je, ta je mjera ionako ogranicena jer na tržištu ima 10.000 neprodanih stanova, a zahvaljujuci njoj prodat ce se tek oko 1.000, dakle samo 10 posto. Da postigne što je naumila Vladi bi trebalo barem milijardu kuna. Ovako ce doci samo do odgodenog efekta korekcije cijena. Smatram da sigurno ima prostora da cijene nekretnina padnu za još oko 10 do 15 posto, istice Vizek.


Podijeli: Facebook Twiter