Medvjeđa obitelj gosti se u vinogradima oko Mirne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog ekstremne suše spustili su se s Ćićarije u potrazi za hranom i vodom. U srpnju i kolovozu sladili su se medom i uništavali košnice u pčelinjacima istarskog sjevera, a u rujnu krenuli na grožđe. U vinogradu Zvjezdana Nežića u Selcima, uz državnu cestu Lupoglav - Buzet, kraj samih obiteljskih kuća, prije nekoliko dana pogostila se - medvjeđa obitelj.

- Po tragovima, riječ je o medvjedici s mladima. Šapama su kidali lišće i grožđe, rekao nam je 67-godišnji Nežić. Ovo je prvi puta da su medvjedi napravili štetu u vinogradu.

Medvjedica s mladima posebno je opasna pa mještanima Selca nije ugodno znati da kruži u blizini, na pedesetak metara od naseljenog mjesta i svega tri kilometra od centra Buzeta. Nežićevom susjedu medvjedi su prethodno u tri navrata uništili košnice.

Da je riječ o medvjeđim tragovima potvrdio je i predsjednik buzetskog lovačkog društva Mirna Branko Golojka. Buzećani nemaju medvjeda u lovno-gospodarskoj osnovi, ali ga zato imaju na terenu.

- Budući da je medvjedica s dvoje mladunčadi viđena i u dolini Mirne kod Kamenih vrata, na ulazu u Buzet, postoji bojazan da bi se mogla stalno nastaniti na tom području jer je pogodno za brloženje, rekao nam je Golojka. Zadnjih desetak dana glavobolju vinogradarima zadaju i divlje svinje, koje su također pohrlile u vinograde. (Piše i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter