Medvjed Wojtek dobio spomenik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medvjed koji se borio s poljskim trupama tijekom Drugog svjetskog rata dobio je spomenik u škotskom gradu Edinburghu, gdje je provodio svoje "umirovljenicke dane".

Memorijalni kip u spomen na izvanrednog smedeg medvjeda Wojteka, visok je 1,8 metara, težak je 220 kilograma i vrijedan 200.000 funti, piše Telegraph.co.uk.

Spomenik je izradio škotski kipar Alan Herriot, a prikazuje Wojteka i vojnika Petera Prendysa koji nježno stavlja ruku na rame ovom velikanu, nakon šetnje vojnickim kampom.

Wojteka, cije ime na poljskom jeziku znaci "sretan ratnik", usvojili su poljski vojnici još dok je bio mladunce, a ubrzo je postao i maskota 22. korpusa poljske vojske.

Medvjed je zajedno s poljskim vojnicima proživio sve strahote rata u Sjevernoj Africi, gdje je zadobio brojne ozljede. Vojnici ga najbolje pamte po njegovoj ulozi u surovoj borbi za Monte Cassino u travnju 1944. godine, kada je vojnicima pomagao iskrcavati topnicke granate koji su pristizale za Saveznike.

Medvjedu alkohol i cigarete nisu bili mrski, pa je zbog svoje sklonosti pražnjenja boca i jedenja cigareta postao savršeno društvo vojnicima.

Nakon što je rat završio, Wojtek je zajedno s poljskim vojnicima premješten u kamp Winfield, u blizini Huttona u Berwickshireu, prije nego što je trajno smješten u zoološkom vrtu u Edinburghu gdje je proživio dugi niz godina.


Podijeli: Facebook Twiter