Medvedev: Ukrajina mora podmiriti dug za plin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da je Moskva spremna s Kijevom nastaviti pregovore o plinu ako Ukrajina u potpunosti plati dug za dosadašnju isporuku.

"Ne treba uništiti mogućnost dijaloga. Spremni smo nastaviti pregovore pod uvjetom da se dug u potpunosti namiri", rekao je Medvedev ministru energetike Aleksandru Novaku i direktoru državnoga plinskog poduzeća Gazproma Alekseju Milleru.

Miller je u ponedjeljak optužio Ukrajinu da je "nekonstruktivna" u tim pregovorima i da se služi ucjenom kako bi postigla "ultranisku" cijenu.

"Zbog nekonstruktivnog položaja ukrajinske vlade, danas je uveden režim plaćanja unaprijed", obavijestio je Miller Medvedeva. "Iznos koji smo tražili manji je od duga za to razdoblje... Ali ukrajinska je strana zauzela položaj koji se jedino može opisati kao ucjena.... Oni traže ultranisku cijenu", rekao je.

Što se tiče nastavka tripartitnih konzultacija kakve su vođene posljednjih tjedana Miller je ocijenio "kako nema više osnove za raspravu" s Ukrajinom nakon propasti pregovora. (Hina) 

 


Podijeli: Facebook Twiter