Meduze zapljusnule zapadnu obalu Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika jata meduza vec se neko vrijeme mogu vidjeti na širem pulskom akvatoriju, uglavnom na otvorenom moru. No, ovaj smo ih vikend u vecim kolicinama zatekli i uz obalu, preciznije u kanalu izmedu obale autokampa u Banjolama i otocica Frašker. Na tom ih je podrucju bilo toliko da se jedva naziralo morsko dno.

Ribari nam, k tome, kažu da su ih vidjeli uz citavu zapadnu obalu Istre. Tako je jedan kocar nedavno, povlaceci mreže, imao bogat ulov iskljucivo meduza. Iako ribarima znaju prouzrokovati poteškoce, zasad se nitko na njih ne žali.

Jedan od najboljih poznavatelja ponašanja meduza dr. Adam Benovic s Instituta za more i priobalje Sveucilišta u Dubrovniku kaže nam da je njihova pojava trenutno rezervirana iskljucivo za sjeverni Jadran, dok ih drugdje uopce nema. Meduze su se pojavile i na jugu Italije, ali izvan Jadranskog mora, uz obale Sicilije. Benovic kaže da je pojava meduza u ovo doba godine uobicajena, no da je neuobicajeno da su se pojavile vec prije više od mjesec dana.

Pretpostavlja, prema našem opisu, da je rijec o vrsti iz porodice Aurelia, za koju su karakteristicni svojevrsni krugovi, odnosno potkove ružicaste boje unutar prozirnog klobuka velikog i do 40 centimetara.

- Ako je doista rijec o tim meduzama, one su potpuno neopasne za covjeka, pojašnjava Benovic. Doduše, sada ni nema kupaca koji bi strahovali od eventualne pojave meduza uz samu obalu, ali je dobro znati da se ni u ribarenju ne treba bojati dodira tih lijepih životinja, koje su trenutno vrlo aktivne.

Na pitanje kada bi se ova vrsta meduza mogla povuci, odnosno otici iz našeg akvatorija, Benovic kaže da bi se na morskoj površini mogle zadržati sve do srpnja, nakon cega nestaju, barem naoko, iz sustava. Naime, meduze se povlace na dno, a novi potomci postaju aktivni u iducem ciklusu. Pitali smo ga i jesu li ove meduze doplutale strujama odnekud, na što nam odgovara da one oduvijek obitavaju kod nas.


Podijeli: Facebook Twiter