Meduze bi mogle docekati sezonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jednogodišnja Aurelia aurita, meduza s cetiri kruga na klobuku, koja se pojavljuje svakog proljeca, a inace nije opasna, u završnoj je fazi života. Znanstvenik iz rovinjskog Centra za istraživanje mora instituta Ruder Boškovic Danilo Degobbis kaže da se ove meduze pojavljuju svakog proljeca s rastom fitoplanktona u moru, kojim se hrane. One ce uginuti i razgraditi se u moru. Što ce biti s opasnom meduzom Chrysaorom hysoscellom, u narodu nazvanoj kompas, nitko sa sigurnošcu ne može prognozirati.

- Ova se meduza, slicno kao i neugodna Pelagia noctiluca, koja dolazi morskim strujanjima iz Sredozemnog mora, sama razmnožava, pa se mogu izleci nove i produžiti vrstu i za vrijeme turisticke sezone. Svi uvjeti za to postoje jer ako je preživjela zimu ljeti ce se lakše množiti, kaže Degobbis, podsjecajuci da su prije pet godina meduze preživjele oštru zimu.

Slicno je i mišljenje Adama Benovica, znanstvenika s dubrovackog Instituta za more i priobalje. Po njegovim saznanjima meduza ove godine ima samo na sjevernom Jadranu, u Tršcanskom zaljevu i pred zapadnom obalom Istre. U srednjoj i južnoj Dalmaciji ih nema, što ne znaci da ih nece biti do ljeta.

- Po snimkama koja sam dobio iz Slovenije, Rovinja i kolega iz Italije rijec je o nedoraslim meduzama, koje mogu i dalje rasti. Vjerojatno su se razmnožile u vodama sjevernog Jadrana pa se ne može prognozirati kada ce nestati, oprezan je Benovic.

Inace, meduze u moru su se ove godine pojavile vec rano u proljece, a sada se, zavisno o morskim strujanjima i vjetru mogu vidjeti u plicinama duž cijele obale Istre. Chrysaora Hysoscella se inace pojavljuje u prosjeku svakih pet godina, a ove ih godine ima više nego za prethodnih pojava. Jedina je obrana od njih oprez prilikom kupanja.

Stoga Degobbis preporucuje da bi bilo poželjno na plaži imati prvu pomoc, cisti amonijak ili druge pripravke koji se mogu kupiti u ljekarnama. Osobe koje su posebno osjetljive ili one koje su alergicne na ubod ose trebale bi sa sobom imati injekcije protiv otrova ove meduze, jer bi on za njih mogao biti smrtonosan.

- Ne treba posebno naglašavati da je smrtonosan i u slucaju da se meduza proguta, što se dogodilo jednom roniocu unatrag nekoliko godina. Po videnom, one su zasad vrlo mlade i nemaju još razvijene izrasline koje im idu iz klobuka, a to znaci da ce još duže vrijeme boraviti u moru. Naime, kad odrastu te meduze imaju lovke dugacke i do metar, a bijele niti koje idu iz klobuka takoder jako žare i mogu izrasti i do dva metra, zakljucuje Degobbis.


Podijeli: Facebook Twiter