Međusobno poštivanje-recept za dugi zajednički život

Pregršt životnog iskustva na plesnom podiju (Z. STRAHINJA)
Pregršt životnog iskustva na plesnom podiju (Z. STRAHINJA)

Proslava Valentinova u subotu navečer u Fažani pokazala je puni smisao dana zaljubljenih. Na podiju tamošnjeg Multimedijalnog centra uz živu glazbu zaplesali su parovi koji su u braku - u dobru i u zlu - 50 i više godina!

Na plesnoj večeri koju je pod nazivom "50 i?" za vječno zaljubljene organizirala Općina Fažana, pozvani su supružnici s polstoljetnim bračnim stažem, ali su im se na plesnom podiju mogli pridružiti i svi oni koji se zaljubljenima još osjećaju. Nakon svečanog domjenka u općinskoj vijećnici, uz tortu i šampanjac, načelnica Općine Ada Damjanac i predsjednik Općinskog vijeća Timotej Pejin u MMC-u su podijelili diplome za dugi zajednički život Karoli Dragici i Ivanu Gumbasu, Mileni i Petru Pavloviću, Stani i Mići Joki, Kati i Karlu Ertelu, Lidiji i Petru Pavloviću, Grozdi i Bošku Žuniću, Slavici i Benetu Radinu te Mariji i Danielu Jergurevu.

Na proslavu su bili pozvana i još tri para s područja općine koji se mogu pohvaliti da su u sreći došli do "zlatnog pira", no zbog zdravstvenog stanja, saznajemo od organizatora, ovoj simpatičnoj večeri nisu se mogli odazvati. Među okupljenima, slavljenici s najdužim stažem bili su bračni par Jergurev koji je sudbonosno "da" izrekao prije 58 godina. S obzirom da se Daniel teško kreće, supruga Marija prvi je ples otplesala s kolegicom, a potom nam otkrila jednostavan recept zajedničke sreće.

- Treba se međusobno poštivati. I to je sve. Ako su oboje vrijedni i ako se poštuju, onda će sve biti u redu. A bojim se da toga danas među mlađima i nema puno, kaže Marija. Ovaj par iz Valbandona zajedno je proveo punih 60 godina, a u tom dugom razdoblju živjeli su na svim krajevima svijeta - od Francuske do Australije. Prije nego li su se vratili u njen kraj živjeli su i u Zadru.

Svježi slavljenici "Zlatnog pira", koji u ovoj godini obilježavaju točno pola stoljeća bračnih zavjeta, su i supružnici Ertel koji su se u Fažani nastanili prije 20 godina.

- Kako se dolazi do 50 godina zajedničkog života? Tako što treba slušati i poštivati jedno drugoga, odgovara Kata rezolutno.

- Najvažnije je da znamo jedno drugome popustiti i to najbolje drži ljude na okupu, to je recept za dugi suživot, dopunio ju je suprug Karlo. Plesu uz lagane note su se, malo pomalo, prepustili i brojni posjetitelji MMC-a za Valentinovo, a svim su ženama i podijeljene ruže. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter