Medusobno nabacivanje lokvom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lokva koja se stvara u industrijskoj zoni Dubrova, na cesti Nedešcina - Labin ispred tvrtke Apolonia, vec petu godinu ometa promet nakon svake kiše, a rješenja nema na vidiku. Županijska uprava za ceste upire prstom na Opcinu Sv. Nedelja, ona na Apoloniju, a odatle uzvracaju natrag na lokalnu samoupravu.

Kada za koji dan pocne rekonstrukcija državne ceste od Štrmca do benzinske crpke u Labinu, ova ce prometnica služiti kao zaobilaznica, a s obzirom na kiše koje dolaze, problem ce biti teško zaobici, u doslovnom i prenesenom znacenju. Lokve se stvaraju kroz cijelu zonu, sve do državne ceste, pa prometni znak "Pazi, voda" vrijedi u dužini od 500 metara. Ali, ova tocka dolazi do izražaja vec kod obicne kiše, a kod dugotrajnijeg padanja kiše jezero se širi na drugu stranu ceste.

Uvriježeno je mišljenje da je problem nastao kada je izgradena zgrada Apolonije, zbog koje je povišena razina zemljišta pa je prirodno otjecanje sprijeceno. No, direktor tvrtke Dalibor Turkovic ne slaže se s tim. "Ako malo pažljivije pogledate, vidjet cete da je kolnik nagnut prema nama. I prije se ovdje stvarala kaljuža, samo možda nije prelazila na cestu ako kiša nije bila jaca. Uostalom, imamo uporabnu dozvolu, a prije gradnje morali smo dobiti lokacijsku i gradevinsku, za što nam je suglasnost dala Opcina. Uvjet je prema zakonu bio placanje komunalnog doprinosa od 127 tisuca kuna, što smo ispunili. Oni bi taj novac trebali iskoristi za infrastrukturu, ali u zoni nema ni javne rasvjete", kaže on.

Napominje da je o svom trošku htio riješiti problem bare te uz to izgraditi i plocnik u svom dijelu parcele, ali uz uvjet da mu Opcina kompenzira troškove kroz davanja koja ima prema njoj. Kaže, složili su se s nacinom rješavanja, ali nisu htjeli dati pismenu potvrdu o kompenzaciji pa je odustao. Njegova tvrtka ima najviše štete od lokve jer vozila koja prolaze pljuskaju po ogradi koja od toga rda, a stradava i motor pomicnih vrata.

"Zahvat možemo riješiti odmah, ali potrebno je da nam Opcina pokaže kamo da vodu odvedemo. Stalno o tome razgovaramo, a nedavno smo im poslali i novi dopis", kaže ravnatelj ŽUC-a Robi Zgarblic. Na upit bi li odvodnju zadovoljio šaht koji se nalazi s druge strane ceste, na skretanju prema nekadašnjoj tvornici igracaka, odgovorio je potvrdno.

"Pregledom je utvrdeno da se problem zadržavanja oborinskih voda mora riješiti, a obvezu sanacije spomenutog problema imaju ŽUC i tvrtka Apolonia s obzirom na to da je tvrtka dobila našu suglasnost na izgradnju poslovnog objekta i nacin zbrinjavanja oborinskih voda, što je bilo potrebno pri dobivanju gradevinske dozvole", stoji u pismenom ocitovanju nacelnika Srecka Mohorovica. Preostaje nam vidjeti hoce li novi prometni režim ubrzati rješavanje problema.


Podijeli: Facebook Twiter