Medunarodno priznanje dr. Branki Butorac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Voditeljica Down centra Pula dr. Branka Butorac dobitnica je ovogodišnjeg medunarodnog priznanja za profesionalna postignuca na podrucju unaprjedenja kvalitete života osoba s Downovim sindromom, koje dodjeljuje organizacija Down Syndrom International (DSI). Nagradu ce joj svecano uruciti Vijece DSI-ja na 11. svjetskom kongresu o Downovom sindromu u Cape Townu u kolovozu 2012.

- Naš multisektorski model usmjeren je osnaživanju obitelji koje u Centar dolaze iz šire regije. Uz to, on postaje i model razmišljanja. Centar je u pet godina nastajao polako, nošen vjetrom potreba djece i obitelji. Imali smo podršku dosadašnjih predsjednika, ministara zdravstva, župana, gradonacelnika i uvijek smo komunicirali s institucijama sustava koje stvaraju okvire i mogucnosti, rekla je Butorac na konferenciji za novinare. S nagradom je dobila i zadatak da aktivno ukljuci Hrvatsku kao vodecu zemlju u lobiranje pri UN-u za proglašenje 21. ožujka svjetskim danom Downovog sindroma.

Želja joj je pokrenuti inicijativu da bi bila donesena rezolucija, u cemu Brazilci prošle godine nisu uspjeli. No, smatra da ce joj dodijeljena nagrada, o kojoj je vec obavijestila premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Ivu Josipovica, otvoriti vrata.

- U svijetu ima najmanje sedam milijuna osoba s Downovim sindromom, odnosno omjer rodenja takve djece u odnosu na zdravu je jedan naprama šesto. Što više ucinimo za osobe s invaliditetom, to cemo kvalitetnije društvo imati. No, potrebno je dodatno senzibilizirati javnost, institucije i politicare, zakljucila je Butorac.


Podijeli: Facebook Twiter