Medunarodno prizanje Armanovom teranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Teran berbe 2009. poznatog vižinadskog vinara Marijana Armana nagraden je Velikim priznanjem (Gran menzione) na ovogodišnjem 45. izdanju prestižnog medunarodnog sajma Vinitaly, koji se do ponedjeljka odvija u Veroni. Armanov teran nagraden je u kategoriji mirnih crvenih vina, posljednje dvije berbe 2009. i 2010. godine.

Isto priznanje Arman je osvojio lani i preklani, u kategoriji bijelih vina (chardonnay i malvazija), te ponavljanje rezultata smatra potvrdom kontinuiteta i kvalitete.

- Istarska crvena vina napokon su došla na svoje i jako smo ponosni na ovaj uspjeh. Priznanje teranu pokazuje da ova sorta postaje prepoznatljivo i znacajno vino na svjetskoj sceni, što je poseban doprinos hrvatskom vinarstvu kada su u pitanju autohtone sorte, rekao je Arman, cija je vinska kuca s modernizacijom i suvremenom proizvodnjom kvalitetnog vina pocela devedesetih godina.

Na ovogodišnjem jubilarnom sajmu Vinitaly okupilo se oko 4.000 izlagaca, proizvodaca vina i žestokih pica iz cijeloga svijeta. Natjecateljski dio koji prethodi samoj izložbi slovi za jedan od najselektivnijih i najstrožih u svijetu vinskih natjecanja.

Na natjecanje je pristiglo je 3.720 uzoraka vina iz 30 zemalja svijeta, a o njihovoj kvaliteti odlucivao je medunarodni žiri sastavljen od 105 ocjenjivaca, eminentnih svjetskih enologa i novinara. Ovogodišnja glavna nagrada Gran Vinitaly dodijeljena je po prvi put jednoj izraelskoj vinariji - Golan Heights Winerey.


Podijeli: Facebook Twiter