Međunarodni susret žena na graničnom prijelazu Kaštel

Međunarodni susret žena pograničnih područja Hrvatske, Slovenije i Italije na graničnom prijelazu Kaštel
Međunarodni susret žena pograničnih područja Hrvatske, Slovenije i Italije na graničnom prijelazu Kaštel

Borba za ravnopravnost, ženska prava, boljitak društva, brisanje fizičkih i mentalnih granica na ovim prostorima te protiv nasilja nad ženama okupili su danas 21. put predstavnice političkog, kulturnog, gospodarskog i društvenog života pograničnih područja Hrvatske, Slovenije i Italije.

Tradicionalni je susret započeo na graničnom prijelazu Kaštel razmjenom gesti mira i cvijeća uz kolače. Nastavljen je u bujskoj Zajednici Talijana gdje je održana skupština udruge Žene Europe/Donne d'Europa/Ženske Evrope/Women of Europe, osnovane prije dvije godine u sklopu ove inicijative.

Predstavljena je i prva knjiga u izdanju udruge - "Tre mondi… un sentiero/Trije svetovi… ista pot/Tri svijeta… istom stazom" s esejima autorica ovog teritorija, koje su život od kraja Drugog svjetskog rata do 60-ih godina prikazale iz različitih perspektiva, od povijesne do sociološke. U ZT-u se sudionicama, među kojima i senatorici u talijanskom parlamentu Tamari Blažina, na čelu s predsjednicom udruge - bujskom dogradonačelnicom Mariannom Jelicich Buić i dopredsjednicama Isabellom Flego i Ester Pahor, pridružila dožupanica i predsjednica Skupštine Viviana Benussi, a pozdravio ih je bujski gradonačelnik Edi Andreašić.

- Ove godine naš susret ima poseban značaj, jer Hrvatska uskoro ulazi u Europsku uniju i mi osjećamo da smo dale svoj mali doprinos suživotu oduvijek prisutnom na ovim prostorima. Prepreka među nama nema, jer se fokusiramo na zajedničke teme i probleme te stvaranje mreže suradnje na različitim područjima, od poduzetništva do kulture, nudeći nove odgovore i projekte, kazala je Jelicich Buić.

Na pitanje o zastupljenosti žena u institucijama kazala je da određena zakonska regulativa postoji, ali je vrlo upitno koliko se primjenjuje te da prisutnost žena u političkom životu nije dovoljna. No, izrazila je i uvjerenje da će stranke na nadolazećim izborima pokazati senzibilitet za to pitanje.

- Osim istih prava i mogućnosti, žene trebaju imati i pravo na različitost, odnosno poštivanje različitosti muškog i ženskog svijeta - drugačijih osjećaja, obaveza, pogleda i prioriteta, njihovo uvažavanje i ugrađivanje u sve sfere života, poručila je.

Flego je rekla da su naglasak ove godine stavile na zaustavljanje nasilja nad ženama i kulturi kao kontrastu zasićenosti agresivnošću politike.

- Taj kulturni moment posvećujemo žrtvama nasilja i ženama koje svoje muke prekrivaju osmijehom da bi pomogle obiteljima, istaknula je. Da žene još uvijek nisu uspjele primijeniti u praksi jednakost propagiranu na papiru, kazala je Ester Pahor naglasivši važnost uključivanja žena iz različitih europskih stvarnosti u zajedničke aktivnosti za emancipaciju i jednakost. Ukazala je i na potrebu veće prisutnosti žena u institucijama i pozvala ih ne samo da se kandidiraju na političkim izborima, već i da glasaju za žene. (Napisala i snimila K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter