Medunarodni skup arheologa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastambe i stanovanje od prapovijesti do srednjeg vijeka tema je u cetvrtak otvorenog XVI. medunarodnog arheološkog savjetovanja, koje pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a, u suradnji s Društvom za povijest i kulturni razvitak Istre, ostvaruju Medunarodni istraživacki centar za arheologiju Brijuni-Medulin i Centar za arheološka istraživanja Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar". U Svecanoj dvorani Tone Peruška Sveucilišta Jurja Dobrile i ove su se godine okupili brojni istaknuti arheolozi iz svjetski uglednih ustanova, centara, instituta i sveucilišta.

U dva bloka savjetovanja predstavljeni su referati ciji naslovi zadanu temu obraduju na nacin da donose neke od zakljucaka višegodišnjih analiza koje se doticu stambenih nastambi i popratnih objekata, kao i uvjeta i nalicja prostora za obitavanje koji datiraju u vrijeme neolitika, željeznog i broncanog doba, Rima i srednjeg vijeka.

Skupina hrvatskih znanstvenika dio je rezultata svojih istraživanja usmjerila k prapovijesnim gradinama kao primarnom obliku naselja na istarskom poluotoku, istocnoj obali Jadrana i njenom zaledu (Klara Buršic Matijašic: "Ne samo gradine") te promatranju rezidencijskih i ruralnih vila rimske Pule (Vesna Girardi Jurkic: "Stambene zgrade, njihova dekoracija i oprema stanovanja u rimskoj Puli" i Kristina Džin: "Rimske vile i uvjeti stanovanja na pulskom ageru").

Jutarnju je sesiju zakljucio referat Miljenka Jurkovica i Ive Maric, koji su se posvetili srednjovjekovnom naselju Guran na jugu Istre. Na temelju dosadašnjih rezultata omoguceno je, saznajemo, djelomicno slijediti razvitak ovog sklopa od njegovog utemeljenja u karolinško doba do napuštanja krajem srednjeg vijeka. Kampanje iskapanja otkrile su, naime, velik dio sjevernog procelja njegovih obrambenih zidina, kao i sklop zgrada izgradenih u unutrašnjosti areala.

I ove je godine u sklopu programa savjetovanja predstavljen novi, 19. svezak casopisa Histria Antiqua. O njegovom su sadržaju, koji je u cijelosti posvecen Marinu Zaninovicu, govorili: Girardi Jurkic, Džin, Tassaux, Rosada i Rendic-Miocevic.

Prilikom svecanosti otvorenja 16. medunarodnog arheološkog savjetovanja strucnjake arheologe i sudionike skupa, uz domacine Vesnu Girardi Jurkic i Kristinu Džin iz MIC-a Brijuni-Medulin, pozdravili su Viviana Benussi, Gordana Jeromela Kaic (izaslanice Istarske županije i Grada Pule); Robert Matijašic, rektor pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile; Goran Buic, nacelnik Opcine Medulin; Stipan Trogrlic iz Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" i Miljenko Jurkovic iz Centra za kasnu antiku i srednji vijek.

Posebna je pozornost dana prisustvu doajena hrvatske arheologije Marinu Zaninovicu, koji se takoder obratio prisutnima i primio povelju pocasnog clana MIC-a Brijuni-Medulin za znacajan i vrijedan doprinos razvoju suvremene arheologije. Uz njega, takva su priznanja primili i Guido Rosada, Ante Rendic-Miocevic, Robert Matijašic i Francis Tassaux, te Isabel Roda de Llanza, Emilio Marino, Vera Bitrakova Grozdanova i Helmut Buschausen, koji nisu prisustvovali savjetovanju.


Podijeli: Facebook Twiter