Međunarodni pozivi unutar EU-a uskoro će pojeftiniti?

Neno Atanasković
Neno Atanasković

Nakon ukidanja naknada za roaming, zastupnici Europskog parlamenta žele da se na razini Europske unije reguliraju i cijene telefonskih poziva iz jedne u drugu članicu EU-a.

Odbor za industriju, istraživanje i energetiku glasovao je ovog tjedna o novim EU pravilima u području telekomunikacija, zatraživši, među ostalim, da međunarodni pozivi unutar EU-a - s fiksnih ili mobilnih telefona - ne budu značajno skuplji od poziva unutar jedne države.

Njihov prijedlog dio je šire reforme pravila u tom sektoru o kojoj se trenutačno raspravlja.

"Cijene telefonskih poziva postojano padaju u posljednja dva desetljeća, ali kad se radi o pozivima u druge članice EU-a, cijene su i dalje visoke. No, situacija bi se mogla promijeniti, jer Parlament razmatra planove da se spriječi da pozivi s fiksnih i mobilnih linija u druge EU zemlje budu neopravdano skuplji od poziva unutar zemlje", izvijestili su iz Europskog parlamenta nakon sjednice nadležnog Odbora.

Prema njihovom tumačenju, međunarodni pozivi mogu stajati i do jednog eura po minuti "što je značajno skuplje od korištenja telefona tijekom boravka u inozemstvu, odnosno od tzv. naknada za roaming". Članovi Odbora su se složili da bi tvrtke trebale opravdati kad korisnicima naplaćuju dodatne naknade za pozive u drugu zemlju članicu.

Na cijene prekograničnih telefonskih razgovora unutar EU-a prošle je godine Europsku komisiju upozorila skupina zastupnika Europskog parlamenta, među kojima i nekolicina iz Hrvatske. Podsjetivši da će se u lipnju 2017. godine ukinuti naknade za roaming, u svom su pitanju Komisiji istaknuli da uredba kojom je reguliran roaming ne obuhvaća mobilne pozive i SMS poruke unutar EU-a "koji počinju u državi u kojoj je sklopljen ugovor o pretplati, a završavaju u drugoj državi članici". "To dovodi do neprimjereno visokih naknada za potrošače (npr. često 1 EUR/min za telefonske razgovore, odnosno 0,5 EUR za SMS poruke) i neprihvatljive situacije u kojoj pozivi u inozemstvu mogu biti jeftiniji nego kod kuće. U digitalnom svijetu nema mjesta za granice, a takva zastarjela praksa ne pripada 21. stoljeću", ustvrdili su tada eurozastupnici.

Ovotjedno glasovanje nadležnog Odbora pozdravila je Europska potrošačka organizacija. Za njih je logično da se, nakon roaminga, EU pozabavi i cijenama međunarodnih poziva unutar Unije. Stajalište Odbora mora potvrditi Europski parlament na plenarnoj sjednici. Nakon toga slijede pregovori s Vijećem, odnosno zemljama članicama o konačnoj verziji reforme. (I. FRLAN GAŠPAROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter