Medunarodni dan šuma i pozdrav proljecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šetnjom uz strucno vodstvo tijekom koje su gradani mogli nauciti raspoznavati drvece te sudjelovati u kvizu o poznavanju šuma, u Park-šumi Šijana obilježen je Medunarodni dan šuma i ujedno prvi dan proljeca. U jutarnjim satima tu su priliku iskoristili mališani iz skupine Bubamarice Djecjeg vrtica Kaštanjer te ucenici od prvog do cetvrtog razreda Osnovne škole Stoja koji su posadili bor te izradili likovne uratke od prirodnih materijala.

Svoje znanje mogli su produbiti na edukativnoj radionici o šumama, a posjet je završen pricanjem price pod nazivom "Drvo ima srce". Za starije ucenike škola je u suradnji s Javnom ustanovom Kamenjak organizirala radionicu o zaštiti priobalnih šuma, u sklopu koje su prošetali do Valkana i uvale Zelenika, sakupljali otpad te izradili edukativni materijal.

Najmladi su, pak, prošetali stazom Mali princ, a potom se igrali na centralnoj poljani Šijanske šume. U znak zahvale djelatnicima Javne ustanove Natura Histrica poklonili su plakat na kojemu su tjedan prije nacrtali stabla i napisali želje poput: "Moje stablo želi kruške da siromašna djeca mogu jesti ako nemaju što".

S ciljem revitalizacije i uredenja ne samo Park-šume Šijana, vec i one na Busoleru, ove ce godine biti organizirano cišcenje vegetacije, uredenje putova i staza, košnja livada, izrada i postavljanje novih edukativnih tabela te obnova postojece signalizacije. U Šijani ce se nastaviti i dotjerivanje otkopanog bunkera, predvidenog za održavanje izložba i edukativnih aktivnosti.

Ravnatelj Javne ustanove Natura Histrica Elvis Zahtila napomenuo je da je Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila 2011. Medunarodnom godinom šuma, zbog cega ce Natura Histrica tijekom nekoliko narednih tjedana organizirati niz aktivnosti da bi promicala prirodne vrijednosti te znacaj i ulogu šuma. Medu njima su šetnje uz strucno vodstvo Park-šumom Zlatni rt – Punta Corrente u Rovinju, Busoler u Puli te u posebnim rezervatima šumske vegetacije Kontija iznad Limskog kanala i Motovunskoj šumi. (I. N. TURKOVIC; snimila A. TOŠIC)

Predstoji uredenje sanitarnog cvora

Šijanu su posjetili i gradonacelnik Boris Miletic te ravnatelj Javne ustanove Natura Histrica Elvis Zahtila, koji su tom prilikom potpisali Ugovor o financiranju uredenja park-šuma Šijana i Busoler u iznosu od 250 tisuca kuna. - Novac ce biti iskorišten za izgradnju sanitarnog cvora, za koji je sva potrebna infrastruktura dovedena lani, napomenuo je Zahtila i dodao da ce na taj nacin posjetitelji moci boraviti duže u šumi.- Suradnja s Gradom i Hrvatskim šumama traje tri godine, a rezultat je da sve više gradana dolazi u Šijansku šumu zbog odmora i rekreacije, zakljucio je Zahtila.


Podijeli: Facebook Twiter