Međunarodni dan obitelji: Udomljavanje je važno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji danas je u prostorijama MO-a Nova Veruda održan 12. regionalni susret svih dionika skrbi o djeci. Susret su organizirali udruga Oaza, Udruga udomitelja Istarske županije, Forum za kvalitetno udomiteljstvo i Obiteljski centar Istarske županije, a ovogodišnja tema susreta bila je "Podrška zajednice kvalitetnim odnosima u obitelji".

Današnjem susretu prisustvovale su i predstavnica Ministarstva socijalne skrbi Nada Plavšić Mijatović i savjetnica pravobraniteljice za djecu iz Rijeke Danijela Žagar.

- Iz godine u godinu vidljiv je napredak na polju udomiteljstva, iako još uvijek nije na zavidnoj razini u Istarskoj županiji. Vjerujem stoga da će ovakvi susreti i rad svih onih koji su uključeni u taj segment doprinijeti poboljšanju te olakšati komplicirane zakonske procedure koje će se potom ugraditi u zakonske okvire, rekao je pročelnik Erik Lukšić i pozvao građane da se uključe u udomljavanje, ako ništa drugo, barem volonterski, što je moguće u pulskom Domu za djecu koji ima takav program.

Važnost udomiteljskih obitelji istaknula je i predsjednica udruge Oaza Eva Husak Baćac, kazavši da, ne podcjenjujući važnost institucionalne skrbi, djeca ne bi trebala predugo biti u domu. Predstavila je potom rad svoje udruge i aktivnosti koje provode, a isto je učinila i ravnateljica Obiteljskog centra Ines Puhar.

Uslijedilo je potom predavanje o kvalitetnim obiteljskim odnosima koje je održala psihologinja Irena Krajcar Kokalj, a zatim i rasprava, kao zaključna točka susreta.  (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter