Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade

Detalj iz predstave "Pepeljuga" Teatra Naranča (Snimio Andreas KANCELAR)
Detalj iz predstave "Pepeljuga" Teatra Naranča (Snimio Andreas KANCELAR)

Kazalište se obično zbiva u kazalištima. No, to ne mora uvijek biti tako. Kazalište se može dogoditi na ulicama, u autobusima ili pak u školskim učionicama. Kazališne se predstave, kako su više puta istaknuli teatrolozi, mogu se odvijati bilo gdje - s ili bez rekvizita. Za kazalište su potrebni glumci i aktivna publika, a sam se kazališni čin može dogoditi i u praznom prostoru.

Ljubav prema daskama koje život znače počinje od najmlađih nogu, djeca već od najranije mladosti trebaju odlaziti u kazališta i upijati tu čaroliju. Upravo se zbog toga 20. ožujka obilježava Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade.

Iz kazališne organizacije ASSITEJ tom su prigodom ovako rekli: "Mnogo je toga napisano o vrijednosti umjetnosti, a upravo se po cijelom svijetu obavlja i značajan posao istraživanja snažnih učinaka umjetnosti na djecu kroz proučavanja na područjima neuroznanosti, neuro-obrazovanja, razvojne psihologije te s njima povezanim područjima. Međutim, ma koliko mi mogli pokušati izmjeriti učinak našeg rada, postoji također i razina na kojoj učinak umjetnosti na njezinu publiku ostaje tajanstven i nemjerljiv. To je dubok i jedinstven susret kazališnog djela s publikom u posebnom vremenu i prostoru, koji kazalište čini tako nepredvidivim i uzbudljivim".

Upravo i sve to obilježava kazališnu čaroliju, ono što djeca trebaju upijati da bi razvili kritičke vrijednosti i stavove, da bi naučili prepoznavati razne vrste umjetnosti i cijeniti ih, da bi stekli neku kritičku misao i znali uživati u toj vrsti umjetnosti.

Peter-Dirk Uys, proslavljeni glumac i pisac u Južnoj Africi, koji radi s nepovlaštenom djecom u malenom selu Darling, pričao je o vremenu kada je poveo grupu djece na izlet u grad. Vozio je autobus duž dugačke uzbrdice van sela, kada je primijetio da dječačić na prednjem sjedalu, do njegova, postaje sve napetiji. Kad su stigli do vrha brda i kad je dječačić mogao vidjeti cestu koja se pružala pred njim i more u daljini, uzviknuo je začuđeno i s olakšanjem: "Ima toga više!"

- Vjerujem da mi koji radimo kazalište za djecu i mlade ljude, činimo to točno iz tog razloga, da probudimo u svakom djetetu svijest da, doista, postoji "više". I više. I više, kazao je potaknut ovim primjerom Peter-Dirk Uys.

U Puli za djecu djeluju Dramski studio Istarskog narodnog kazališta i Teatar Naranča. Dramski studio INK-a danas će izvesti predstavu "Petar Pan", i to u dva termina, u 10 i u 18 sati, Teatar Naranča reprizira "Pepeljugu", koja je netom premijerno izvedena, a već pripremaju novu premijeru, "Začarani Uskrs", koja će biti održana 23. ožujka. (Piše Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter