Međunarodna tjeralica za pulskim zatvorenikom

Bojan Dragičević (PU Istarska)
Bojan Dragičević (PU Istarska)

Od bijega zatvorenika pulskog zatvora, Bojana Dragičevića (33)  proteklo je više od mjesec dana, a vrlo je vjerojatno da je pobjegao izvan Hrvatske. Od 22. kolovoza, odnosno dana kada je Dragičević pobjegao u pulskom zatvoru dogodilo se nekoliko promjena. Naime upravitelj zatvora Ener Radolović sutradan je podnio ostavku, a iz Ministarstva pravosuđa doznajemo da je premješten u Kaznionicu u Valturi na radno mjesto voditelja Odjela dežurstva. Na radno mjesto upravitelja Zatvora u Puli privremeno je, 2. rujna, premješten Josip Grgurić koji je dotad bio upravitelj Zatvora u Rijeci.

Ministarstvo pravosuđa je izvijestilo i da je protiv trojice državnih službenika Odjela osiguranja u Zatvoru u Puli kojima je Dragičević pobjegao na nadležnom službeničkom sudu pokrenut stegovni postupak zbog teške povrede službene dužnosti. Odgovarajući na naš upit o eventualnim dodatnim mjerama osiguranja pulskog zatvora Ministarstvo navodi da se "svaki incident u zatvorskom sustavu analizira s ciljem unapređenja i poboljšanja sigurnosnog stanja kako bi se poduzele odgovarajuće mjere, što je bilo i u ovom slučaju."

Podsjetimo Dragičević koji je u pulskom zatvoru odrađivao kaznu zbog pljački odlučio se na bijeg u petak 22. kolovoza, nešto prije 16 sati kada su ga pravosudni policajci pratili sa šetnice iz zatvorskog dvorišta prema ćeliji. No vrata koja iz zatvorskog dvorišta vode u dvorište koje dijeli zgradu suda od zatvorskog dvorišta propustom nekog od trojice pravosudnih policajaca ostala su otvorena. Dragičević je to iskoristio, šmugnuo kroz vrata dvorištem te preskočio ogradu uz zgradu suda i tako se domogao slobode. U bijegu ga nije omeo ni upozoravajući hitac iz službenog pištolja kojeg je ispalila pravosudna policajka što se nalazila na portirnici zatvora.

Uprava zatvora o bijegu je odmah izvijestila istarsku policiju, ali on, unatoč promptno pokrenutoj potrazi i izdavanju , do danas nije pronađen.

Bojanu Dragičeviću, hrvatskom državljaninu rodom iz Banja Luke,  ovo je već četvrti bijeg iz zatvora, s tim da mu prošlogodišnji bijeg iz Lepoglave nije uspio jer je vrlo brzo pronađen u obližnjoj šumi i vraćen iza rešetaka. U toj najstrožoj kaznionici u državi robijao je zbog dvije pljačke "Splitske banke u Šibeniku" 2005. godine, a prije toga robijao je i bježao iz zatvora u Srbiji te u Bosni i Hercegovini. (Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter