Medulinsko koncertno ljeto: Dojmljiva Chiara Jurić

Chiara Jurić (Manuel ANGELINI)
Chiara Jurić (Manuel ANGELINI)

U organizaciji Turističke zajednice općine Medulin gošća ovogodišnjeg Medulinskog koncertnog ljeta bila je mlada pijanistica Chiara Jurić. Darovita umjetnica, koja pohađa četvrtu godinu zagrebačke Muzičke akademije, a trenutno je studentica na tršćanskom konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u sklopu projekta Erasmus, dobila je 11 nagrada na državnim te tri na međunarodnim natjecanjima. Redovito nastupa kao solistica te s bratom violončelistom Fabiom, a pohađa i tečajeve te seminare kod eminentnih pedagoga.

Za ovu je priliku odabrala vrlo zahtjevan repertoar, s djelima Clementija, Berse, Liszta i Schumanna. Clementi je dakako nezaobilazan autor u obrazovanju mladoga glazbenika, a njegova "Sonata u f-molu" omogućava da se stekne uvid u tehničke mogućnosti izvođača. Upravo je tom izvedbom Chiara Jurić pokazala da ima veliki osjećaj za dinamiku, uz sigurnost u nastupu te neupitan talent.

Uslijedila je skladba "Po načinu starih" B. Berse, koja je također zvučala vrlo nadahnuto, a velika je umjetnička senzibilnost pokazana tijekom izvedbe Listzove "Transcendental Etude No. 9". Romantični tonovi ovoga velikana zvučali su čarobno iz njezinog maestralnog dodira tipki. I za kraj, odabran je Schumann, jedan od glavnih predstavnika glazbenog romantizma. Po svom umjetničkom stajalištu, naravi i umjetničkim afinitetima izraziti je to romantik, majstor produhovljene romantičke pjesme ugođaja.

Jurić je odsvirala "Faschingsschwank aus Wien", a tu je bio posebno izražen scenski nastup, odnosno dojmljivo muziciranje. Mlada je pijanistica ispraćena ovacijama pune crkve sv. Agneze, a među publikom prevladavali su studenti glazbe i glazbeni pedagozi. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter