Medulinski ribari protiv prelova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ribare iz Medulina, Pomera, Premanture i Ližnjana zasmetalo je što je njihov kolega iz Pule, Radovan Simic, ujedno predsjednik Sekcije ribara Puljštine, na njihovom podrucju u više navrata lovio obalnom mrežom potegacom, takozvanim šabakunom.

Iako ribolov tim alatom, koji bi se trebao koristiti za lov krupne plave ribe, nije zabranjen, medulinski ribar Mario Lazaric kazao nam je da ga je Simic koristio za lov bijele ribe. Lazaric se stoga upitao može li netko zaštititi lokalne ribare od neodgovornih kolega.

Iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja porucili su da je ribarska inspekcija vec kontrolirala Simica koncem kolovoza te je utvrdila da je ovaj doista ribario šabakunom, kojim je lovio iskljucivo bijelu ribu. Navode i da je pomorska policija 2008. istom ribaru oduzela šabakun i 80 kilograma bijele ribe te podnijela prekršajnu prijavu.

No cinjenica je da se naši nedoreceni propisi mogu tumaciti dvojako. Tako Simic tvrdi da ih on nicime nije povrijedio. Kaže da je istina da je lovio šabakunom i da ga je ribarska inspekcija zatekla s bijelom ribom, no istice da to uopce nije zabranjeno, kao što tumace u Ministarstvu.

Naime, u Pravilniku piše da je šabakun namijenjen lovu krupne plave ribe, no kljucno je da se pod namjenskim korištenjem ribolovnih alata smatra ribolov u kojem udio riba i drugih morskih organizama, ne prelazi 30 posto ukupne mase ulova. U tom se slucaju ribolov mora prekinuti, a plovilo i alat premjestiti na drugu poziciju.

Simic priznaje da je u ulovu s alatom za krupnu plavu ribu imao 100 posto bijele ribe, ali i da nikada nije dvaput koristio, odnosno potezao alat na istoj poziciji, vec ga je, kako nalaže propis, prebacio na drugo podrucje. Pokazao nam je i zapisnik ribarske inspekcije o obavljenom nadzoru nad njegovim plovilom, u kojem nigdje ne piše da je pocinio bilo kakav prekršaj. (B. ŽIŽOVIC)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter