Medulinski proračun 180 milijuna kuna

Nekada poznati klub godinama propada (A. P.)
Nekada poznati klub godinama propada (A. P.)

Općinsko vijeće Medulina na sinoćnoj je sjednici usvojilo proračun za 2018. godinu težak 180 milijuna kuna. Tako velik budžet Općina umnogome ima zahvaliti nizu europskih projekata, vrijednih 50-ak milijuna kuna, među kojima se ističe "Arheološki park Vižula", čija je realizacija već počela, a nastavlja se u idućoj godini. Među najznačajnijim proračunskim stavkama općinski načelnik Goran Buić naveo je 30 milijuna kuna kreditnih obveza, kao i početak dogradnje OŠ dr. Mate Demarina u Medulinu, koja će dobiti i novu, dvodijelnu sportsku dvoranu u skladu s pedagoškim standardima.

- Imamo europske projekte koji moraju biti u proračunu. Neki od njih su u fazi provedbe, a neki u fazi kandidiranja. Najvažniji su Vižula, potom Cavae romanae, turanj u Premanturi, vrtić u Pomeru i još nekoliko manjih. Imamo jako puno prometnica, više od 30, koje na ovaj ili onaj način participiraju u proračunu, puno sportskih objekata, dok su kultura i socijala otprilike na lanjskoj razini, s time da u svakom segmentu idemo s izgradnjom infrastrukture. Izradit će se glavni projekti doma umirovljenika, centra za mlade, adaptirat će se vrtići u Vinkuranu i Premanturi, dok će se u Pomeru izgraditi novi vrtić. Proračun je zaista vrlo velik, međutim, sličan je ovogodišnjem, uz dodatak europskih fondova i škole u Medulinu, obrazložio je Buić. Izmijenjen je Prostorni plan uređenja općine Medulin, a riječ je o korekciji zamijećenih grešaka. Prema objašnjenju donačelnika Damira Demarina, mještani i potencijalni investitori uočili su pogreške nakon što je prvi plan usvojen.

- U međuvremenu je izmijenjen i županijski plan višeg reda, tako da je ovo prilika da naš plan usuglasimo s planom višeg reda i iskorigiramo sve nedostatke koje nismo primijetili u samoj izradi plana. To su greške poput lokacije zelenih površina i čestica u građevinskom području kojima je izostavljena namjena, pa nije moguće ishodovati građevinsku dokumentaciju. Upitna je pripadnost pojedinih rubnih čestica, ne zna se jesu li unutar ili izvan plana, tako da trebamo strože definirati obuhvate prostornog plana kako bi vlasnici mogli realizirati svoje projekte, odnosno građevine, objasnio je Demarin. Izmijenjen je i Urbanistički plan uređenja zone ugostiteljsko-turističke namjene Krase. Demarin kaže da su sami vlasnici nekretnina pri donošenju prvog plana dali pogrešne inpute, a sad traže izmjene. - Primili smo primjedbe na razvijenost samih prometnica na cijelom obuhvatu plana. Izmjene smo prihvatili da bi plan mogao biti provediv. Naime, bez prometnica se ništa ne bi moglo realizirati, veli Demarin. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter