Medulinski porat cuvaju nadzornici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog cestih provala u plovila u medulinskoj ce lucici danju patrolirati dva lucka nadzornika, a nocu ce o sigurnosti brinuti dežurni cuvar.

Od Aleksandera Vojaka, direktora opcinskog komunalnog poduzeca Buža, koncesionara lucice, saznajemo da ce kao dodatno osiguranje porat dobiti nadzorne kamere, koje su vec trebale biti postavljene, no cekaju se povoljnije vremenske prilike. Buduci da je završena sanacija molica kod kule i izvlacilišta za plovila te produbljivanje podmorja uz novi dio rive, sljedeci potez Buže je odmuljivanje drugog dijela lucice.

"Ako uspijemo dobro prihodovati od turisticke sezone, dignut cemo kredit za taj zahvat jer nam treba oko milijun kuna. Za to ce nam, naravno, trebati suglasnost Opcinskog vijeca", kaže Vojak.

Odmuljivanjem ce se dobiti potrebna dubina i lucica ce moci primiti jahte do 15 metara dužine. Cijena za takva plovila je definirana pravilnikom o placanju privezišta u lukama otvorenim za javni promet po kojem ne postoji mogucnost placanja godišnjeg veza.

Buža ce zato uvesti mogucnost rezervacije mjesta za privez i mogucnost sezonskog priveza od 15. svibnja do 30. rujna. Mjesta ce biti za oko 60 vezova. Na svih pet molova ima 280 vezova, po 53 na molu, s time da najduži mol ima 65 vezova.

Želja komunalnog poduzeca je dobivanje koncesije nad lucicom u uvali Polje, što bi se moglo i ostvariti, kaže Vojak, s obzirom na to da pulska Lucka uprava pokazuje interes da ju prepusti Buži.

"Ta lucica mogla bi biti medulinski porat u malom jer je površine 60 tisuca cetvornih metara, dok je medulinska velicine 140 tisuca metara cetvornih. Trebalo bi definirati broj komunalnih vezova i sa zainteresiranim mještanima potpisati ugovore, naravno, sve to uz suglasnost Premanturaca", zakljucuje Vojak.


Podijeli: Facebook Twiter