Medulinski malin uskoro u funkciji

Turizmu su prijeko potrebne autentične priče kao što je mlin na jedra
Turizmu su prijeko potrebne autentične priče kao što je mlin na jedra

Stara vjetrenjača, malin na jedra, kroz tri bi mjeseca i opet nakon 115 godina moga biti pušten u pogon. Jučer je, u povodu rođendana Ivana Pošida, vlasnika mlina koji ga je podigao 1872. godine, načelnik Medulina Goran Buić obznanio da su ugovoreni građevinski i stolarski radovi za rekonstrukciju malina te da bi za tri mjeseca i opet mogao mljeti žito, ali i predstavljati vrhunsku turističku atrakciju.

- Ugovoreni su radovi i mogli bi biti gotovi s jedrima, mehanizmom i pomičnim krovom kao što je bilo nekada. Projekt je vrijedan oko 1,1 milijun kuna, od čega je 800 tisuća kuna osiguralo Ministarstvo turizma, a ostalo Općina. Za sljedeću sezonu planira se urediti i okoliš oko malina, rekao je Buić.

Prezentaciji, uz veliku priredbu uz Ivanov malin, prisustvovali su i ministar turizma Darko Lorencin, glavni projektant Milorad Njavro i projektant strojarskog djela Emil Špelid. Njavro je podsjetio da je obnova mlina išla dosta teško s obzirom na nedostatak dokumentacije, ali se pazilo na autentičnost objekta, dok je Špelid objasnio da će mehanizam umjesto od drva, kakav je nekada bio, biti od metala presvučen drvom. Uz to, osam jedara bit će pokretano snagom vjetra, ali će se vjetrenjača okretati 24 sata dnevno neovisno o vjetru, uz pomoć struje.

Da će mlin, u kojem se će okupljati mještani, ali i turisti gledati kako se po starinski melje žito, biti brand Medulina i njegov turistički highlight, kako je najavio Buić, ne sumnja ni ministar Lorencin.

- Turizam je gospodarska grana, ali mora izdvajati i sredstva za kulturu. A turizmu su i prijeko potrebne atrakcije i priče. Odmah iza "sunca i mora" je kultura koja se odnosi na autentičnost kakvu turisti traže. Kultura i turizam idu pod ruku, a ovo definitivno jest kulturno dobro Medulina, rekao je Lorencin.

Obnova drugog mlina u blizini za sada nije izgledna, ali je prema Njavrovim riječima i on dio projekta kroz koji će se urediti i okoliš i oba objekta povezati u jednu turističku mjesnu atrakciju. (Z. STRAHINJA, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter