Medulinske trgovine neznatno skuplje od pulskih

Gužve su ovih dana i u Puli i u Medulinu bez obzira na cijene i trgovački lanac (D. MEMEDOVIĆ)
Gužve su ovih dana i u Puli i u Medulinu bez obzira na cijene i trgovački lanac (D. MEMEDOVIĆ)

Cijena košarice odabranih proizvoda u medulinskom Konzumu veća je za dva posto u odnosu na Konzum u Šijani (Pula), a u trgovinama Plodine razlika između pulskih i medulinskih u cijenama dostiže 6,7 posto za istu košaricu proizvoda.

Dakle, Medulincima se isplati ići do pulskog Konzuma samo ako naprave špežu veću od tisući kuna, jer će tek tada ostvariti uštedu od 20 kuna koliko će platiti gorivo. U slučaju Plodina odlazak do Pule se isplati već za špežu od 300 kuna, jer na tom iznosu se pokrivaju troškovi goriva s nižim cijenama proizvoda.

Velike gužve u svim trgovinama

Rezultat je to istraživanja kojeg smo proveli nakon upozorenja pulske Udruge potrošač kako svakodnevno primaju u prosjeku po dva poziva ili meilova u kojima ih potrošači upozoravaju da su trgovine povećale cijene u manjim mjestima pokraj mora. U Medulinu postoji samo jedan veći prodajni centar, i to Plodina, pa si očito mogu dozvoliti da prodaju istu robu za prosječnih 6,7 posto više nego u svom marketu u Puli, gdje očito veća konkurencija drže niže cijene. Usporedili smo i cijene šijanskog Konzuma i Plodina te došli do rezultata da su u prvoj trgovini cijene iz naše košarice proizvoda gotovo 15 posto skuplje. U Medulinu je razlika između cijena ta dva trgovačka lanca nešto manja, gotovo 10 posto, ali skuplji Konzum nije imao neke proizvode koje smo tražili, poput lubenice i vode Jana.

Tijekom našeg istraživanja zamijetili smo velike gužve na parkiralištu trgovačkih centara, na kasi i unutar trgovina Plodina i Konzuma u Puli i Medulinu. Stoga se očito ne može reći da kupci biraju jeftinije trgovine već da podjednako kupuju i tamo gdje su cijene niže i u onima gdje su cijene više.

Moguće ostvariti do 17 posto uštede

Košarica sastavljena od devet različitih proizvoda najjeftinija je u pulskim Plodinama gdje je potrebno za nju izdvojiti 296,75 kuna. U medulinskim Plodinama 316,65 kuna, u šijanskom Konzumu 340,65 kuna, a u medulinskom Konzumu 347,65 kuna. Dakle, odabirom jeftinije trgovine može se ostvariti do 17 posto uštede.

Najveća je razlika na pomidorima grapolo. Kilogram u pulskim Plodinama košta 4,99 kuna, a u medulinskom Konzumu čak dvostruko više - 9,99 kuna. Međutim, oni kupci koji odaberu medulinske Plodine platit će pola kune više nego u Puli, a tko odabere šijanski Konzum uštedjet će čitavu kunu u odnosu na cijenu iz Medulina. Slično pravilo vrijedi i u otvorenim trgovinama - na štandovima. Na pulskoj tržnici se pomidori prodaju od šest do osam kuna, a na medulinskom štandu po 15 kuna kilogram.

Isto vrijedi i za breskve. Kilogram u pulskim Plodinama košta 6,99 kuna, a u medulinskom Konzumu gotovo dvostruko više - 12,99 kuna. I na ovom primjeru su medulinske Plodine pola kune skuplje, a šijanski Konzum jeftiniji kunu, dakako, uspoređujući cijene unutar istih trgovina, ali drugih gradova. Na pulskoj tržnici se breskve se prodaju po 13 kuna, a na medulinskom štandu 20 kuna. Međutim, treba uzeti u obzirom da breskve koje smo zatekli po 20 kuna su dvostruko veće od sićušnih koje Konzum prodaje po 12,99 kuna.

Agrokorovi proizvodi skuplji u njihovoj trgovini

Niti jedan drugi analizirani proizvod nije varirao cijenom 100 posto. Primjerice, 250 grama Dukatovog maslaca i litra Dukatovog mlijeka varira od jedne do dvije kune ovisno o trgovini. Dakako, u pulskim Plodinama je najjeftinije, a u Medulinu je skuplje. Konzum je dio grupacije Agrokor, koja je pak vlasnik Jamnice i Agrolagune. No proizvodi ove dvije potonje tvrtke su skuplji na policama Konzuma nego Plodina. Kolike razlike mogu biti ilustrira podatak da litra i pol Jamnice u pulskim Plodinama košta 5,29 kuna, a u medulinskom Konzumu čak 6,49 kuna. Kilogram miješanog sira Laguna u pulskim Plodinama košta 115,99 kuna, a u Konzumu čak 129,99 kuna. Jedini proizvod, od devet analiziranih, za koji smo utvrdili da je jeftiniji u Konzumu nego u Plodinama su paprike babure. Tko ih kupi u Šijani uštedjet će jednu kunu u odnosu na sve trgovine Plodina i trgovinu Konzuma u Medulinu. Na koncu, zatekli smo samo jedan proizvod koji se prodaje po istoj cijeni u svom trgovinama. Riječ je o lubenicama koju u trgovačkim centrima nude po 2,99 kuna za kilogram, a na pulskoj tržnici po 5 - 6 kuna. (Paulo GREGOROVIĆ. snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter