Medulinska vjetrenjača ponovno će mljeti žito

Medulinska vjetrenjača dobit će 'krila' (T. GRBIĆ/arhiva)
Medulinska vjetrenjača dobit će 'krila' (T. GRBIĆ/arhiva)

Sanacija medulinske vjetrenjače na obali trebala bi početi za mjesec dana. Radi se o građevinskim zahvatima, odnosno obnovi fasade, postavljanju međukatne konstrukcije i stepenica.

Idejni projekt je gotov, a trenutno se izrađuje strojarski projekt koji bi trebao biti gotov polovicom veljače. Montaža strojarskog dijela uslijedila bi polovicom travnja. Iako priča o sanaciji i rješavanje dokumentacije za obnovu vjetrenjača traje već duže vrijeme, konačno je za obnovu jedne dobiven i novac, odnosno 80 tisuća kuna od Ministarstva turizma. Medulinski proračun ove je godine predvidio, uključujući i novac ministarstva, 400 tisuća kuna za obnovu vjetrenjača, i to kroz donacije od kojih bi jedna bila od tamošnje Turističke zajednice.

- Okretat će se vjetrenjača i krov, imat će osam jedara, a kad ne bude vjetra radit će na električni pogon. Na prvom katu će se mljeti žito, a u prizemlju posjetiteljima demonstrirati sve vezano uz vjetrenjaču. Ona je priznata kao građevina, ali bez svoje parcele, pa ćemo morati još poraditi na tome, kao i njenoj zaštiti, ali sve uz suradnju s konzervatorima. Vjetrenjača u kampu neće raditi, ali na prostoru između obje osmislili bismo dio na kojem bi se izrađivali proizvodi od brašna, kaže općinski voditelj projekata uređenja naselja i plaža Klaudio Privrat.

U vjetrenjači na obali bi se mljelo žito i tako bar nakratko vratilo u nekadašnje vrijeme kad su pred mlinovima bili redovi. Za jakog vjetra tada se mljelo do sto kilograma žita na dan. Vjetrenjače su još 1872. izgradili braća Ivan i Andrea Poštić, a navodno se po brašno u Medulin dolazilo i s Unija te Suska. Vjetrenjače su bile od kamena, a krov od drveta i okretao se uz pomoć poluga. Zbog boljeg iskorištavanja snage vjetra vjetrenjača je izgrađena na kat pa je jedan par kola bio u prizemlju, a drugi na katu. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter