Medulinska vjetrenjača otvara se u petak

Na platou će se održavati koncerti i razne manifestacije (Danilo MEMEDOVIĆ)
Na platou će se održavati koncerti i razne manifestacije (Danilo MEMEDOVIĆ)

Ovih dana na medulinskoj se Rivi popločava područje oko starog mlina, malina, odnosno vjetrenjače. Radovi su pri kraju, a iz Općine Medulin najavljuju svečano otvorenje mlina u petak, 15. srpnja u 20 sati. U cijeli je projekt ukupno uloženo 2,4 milijuna kuna, od čega se na zonu oko mlina odnosi 1,46 milijuna, a na vjetrenjaču nešto manje od milijun kuna.

Popločavanjem platoa nastavljeno je uređenje Rive u namjeri stvaranja nove uređene reprezentativne zone na području Puntice. Izrađena je projektna dokumentacija koja se odnosi na uređenje cjelokupne zone. Radovi su podijeljeni u faze: prva, započeta početkom svibnja, odnosi se na uređenje platoa, odnosno multifunkcionalne površine od oko 1.800 kvadrata te zone oko vjetrenjače. Zamisao je da se na platou održavaju razne manifestacije, koncerti, sajmovi, kulturne manifestacije i druga događanja.

Barijere ispod jedara

- Plato se završno oblaže betonskim pločnicima, a gradi se i oborinska odvodnja. Uz sjeverni rub multifunkcionalne površine predviđeni su zeleni otoci sa zidićima i klupama te hortikultura. Južni dio platoa završava stubama prema postojećoj prometnici. U zoni oko vjetrenjače bit će omogućen prilaz „slipu“ za barke te pristup moru. Uređenje okoliša definirano je i potrebom stvaranja zaštitne sigurnosne zone ispod samog jedra vjetrenjače. Stoga su u toj zoni projektirane barijere poput zaštitne vodene i zelene površine, napominje Jasmina Ritoša Benazić, pročelnica Upravnog odjela za poslove načelnika.

U samoj zoni Puntice predviđen je i izveden montažni sanitarni objekt. Ukupna vrijednost spomenutih radova s PDV-om iznosi 1,46 milijuna kuna.

Novac Ministarstva

Rekonstrukcija pak samog mlina stajala je ukupno 972.950 kuna. Investitor je Općina Medulin, no najveći dio potrebnih sredstava, 800.000 kuna, osigurano je iz proračuna Ministarstva turizma. Građevinski radovi, odnosno uređenje unutarnjih i vanjskih ploha nosivih zidova, sanacija unutarnjih konstruktivnih elemenata i izrada nove drvene krovne konstrukcije s limenim pokrovom iznosili su 229.850 kuna s PDV-om, a izvela ih je žminjska tvrtka Kapitel. Strojarske radove, vrijedne 743.100 kuna, izvela je riječka tvrtka SPB inženjering. Tim je sredstvima izrađen pogonski sklop koji čini nosivi prsten na obodnom zidu na koji su oslonjeni krovna konstrukcija i horizontalni nosač – vratilo s jedrenim motkama i platnenim jedrima. Jedra će pokretati vjetar, a prema potrebi, osiguran je i elektromotorni pogon.

Bogat program i vatromet na otvorenju

Mlin će biti otvoren 15. srpnja u 20 sati uz bogat program i vatromet. Plesom i pjesmom predstavit će se polaznici Dječjeg vrtića Medulin i OŠ Dr. Mate Demarina, nakon čega će, s početkom u 21.30 sati, koncert održati Tamara Obrovac. Pored mlina će biti otvorena izložba te predstavljena publikacija posvećena povijesti medulinskih vjetrenjača povjesničara Andreja Badera. Za najmlađe, ali i druge zainteresirane, bit će priređene tematske kreativne radionice, dok će učenici i vrtićarci izložiti likovne radove.

Temi malina svoje su radove posvetili i članovi likovne sekcije medulinske udruge MedulinArt, a svi će se navedeni radovi na otvorenju malina moći razgledati te uz donaciju moći ponijeti kao suvenir. Sav prihod prikupljen tijekom događaja biti će doniran Gradu Vukovaru za obnovu vodotornja. Posjetitelji će moći kupiti slastice i tradicionalna jela, a prihod će također biti doniran.

Medulinska vjetrenjača izgrađena 1878. godine

Medulinska vjetrenjača izgrađena je 1878. godine. Od svih poznatih i kroz povijest izgrađenih mlinova na vjetar na Jadranu, medulinski je malin jedini obnovljen, jedini s rekonstruiranim mehanizmom mlina i vjetrenjače koji omogućavaju njegovu izvornu funkciju,

mljevenje žita, a to je ono što ga čini jedinstvenim i vrijednim posjeta, ističu u Općini Medulin. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter