Medulinska Gljivarijada i gljivarski kotlići

U sklopu gljivarijade organizirana je i izložba gljiva
U sklopu gljivarijade organizirana je i izložba gljiva

U organizaciji Gljivarske udruge Sunčanica danas je na medulinskoj rivi održana Gljivarijada Medulin 2013. Predsjednik ove udruge Đino Tanković veli da je riječ o petoj po redu gljivarijadi, a ove se godine na njoj okupilo ukupno devet ekipa iz Hrvatske, Italije i Slovenije koje su se okušale u pripremi gljivarskog kotlića.

Van konkurencije su veliki gljivarski kotlić spremili članovi Sunčanice, a  u njega su stavili čak 13 vrsta gljiva, sve ono što su ubrali u proteklih nekoliko dana. Osim kotlića degustirati i kupiti mogli su se i namazi od gljiva, fritaja s gljivama, salata od gljiva i riže te ukiseljene i sušene gljive.

Na rivi je bila organizirana i izložba gljiva, a velik broj posjetitelja dolazio je i s gljivama koje su sami ubrali, ne bi li provjerili jesu li jestive. Tanković im je strpljivo pojašnjavao da se gljive razlikuju po četiri faktora - obliku, boji, okusu i mirisu te da gotovo svaka gljiva ima i svoju "lažnu varijantu", koja može biti i otrovna, pa čak i smrtonosna.

Berače je također upozoravao da gljive ne nose u najlonima te da se smiju miješati one gljive koje već znaju i beru s onima za koje nisu sigurni jesu li dobre.

- Svi koji žele naučiti brati gljive trebali bi se uključiti u neko  gljivarsko društvo, ne bi li produbili svoje znanje i bili sigurni u ono što beru i jedu. Prostorije naše udruge u Ulici Rižanske skupštine 23 u Puli otvorene su svakog ponedjeljka od 17 sati te pozivam sve koje žele nešto naučiti o gljivama da dođu, a doći mogu i svi koji su preko vikenda nabrali gljive, ali nisu sigurni jesu li one doista dobre, naveo je Tanković.

- Kod nas u Istri za najviše su trovanja krive zavodnice koje neiskusni berači lako zamijene za lisičarke, dok je u Zagorju za najviše trovanja kriva gljiva capica. Lako je moguća i zamjena muhare (kojoj se bijele točke i crvena boja mogu sprati od kiše) i blagve ili đordane, koja slovi za jednu od najboljih gljiva, upozorio je Tanković.

Najbolji kotlić skuhala labinska ekipa Martinčica

Nakon kušanja svih jela žiri je odlučio da je najbolji gljivarski kotlić skuhala ekipa Martinčica iz Labina. Drugonagrađena je ekipa Slavonac iz Pule dok je treća ekipa Boletus. Nagrade su dodijeljene i za najljepše uređen stol, koji je ove godine imala ekipa Sunčanica 2 iz Medulina, dok su najsimpatičnijom ekipom proglašene Penzićke iz Pomera. (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter