Medulinska cesta je crna točka pulskog prometa

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Zadnja u nizu prometnih nesreća na dijelu Medulinske ceste s raskrižjem Ulice Jasne Crnobori dogodila se početkom ovog tjedna u kojoj je ozlijeđeno čak pet osoba. Na žalost, to vjerojatno nije i posljednja nesreća na tom dijelu ceste jer se one događaju gotovo pa u pravilnim razmacima, ponajviše ljeti.

Dolaskom na lice mjesta razlog nam je bio i više nego očit: sa sporednih je cesta izlazak na Medulinsku vrlo nepregledan, dok se, s druge strane, samom Medulinskom cestom vrlo brzo vozi, unatoč ograničenjima. Okolni stanari kojih je širenjem naselja sve više, opetovano negoduju, ali se problem još nije riješio.

- Evo baš danas o tome je govorio predstavnik stanara naše zgrade. Mi smo ovdje gotovo desetljeće, veliki je broj novih zgrada i stanara, a da bi prešli cestu, gdje se nalazi jedini dućan u kvartu, nema ni pješačkog prijelaza, ni rasvjete, vozi se brzo, ma užas jedan, a nitko to ne rješava, rekao nam je gotovo u dahu Zlatko Jurić, stanar novog naselja uz Boškaricu.

Kaže kako je i izlaz automobilom na glavnu prometnicu ponekad nemoguća misija. Kao osoba s invaliditetom vozi automobil s ručnim komandama i stoga vozilo nešto sporije reagira.

- Po Medulinskoj svi jure tako da mi je stvarno problem uključiti se u promet. Kada bi barem postojala treća traka za prestrojavanje, puno bi nam pomogla, a mjesta za tu treću traku ima. I pješaci, ponajprije mame s djecom koje žele prijeći ovu cestu jako riskiraju. Nije mi jasno, zar treba čekati još nesreća pa da se onda nešto napravi, pita se Jurić.

S njim se slaže i Josip Brajković koji Ulicu Jasne Crnobori koristi svakodnevno za izlazak iz naselja i stoga nužno dolazi na raskrižje s Medulinskom cestom.

- Problem je izaći na glavnu cestu. Treba biti pažljiv, voditi računa o svim onim vozilima koji se velikom brzinom približavaju. Vjerujte mi da znam, ja sam 34 godine bio na cesti, a sada imam vremena i nigdje mi se ne žuri pa čekam da svi prođu i tek onda krenem. No, mladima se žuri i tada dolazi do nesreća. Mislim da bi jedan kružni tok puno toga riješio. Puno su ih napravili pa su mogli i ovdje jedan, ustvrdio je Brajković.

Ivana Kostić majka je mlade Aurore. Stanuju s druge strane novog naselja, preko puta Boškarice i svjedoče velikom broju nesreća.

- Najgore je ljeti kada dođe veliki broj turista jer je onda jako prometno. Baš sam neki dan razmišljala kako je dosta mirno ove godine iako je počelo ljeto, a onda su se u dva tjedna dogodile dvije prometne. Stoga mi se baš noćas motalo po glavi da neću više puštati Auroru samu do dućana.

Dosad je išla, ali sada me strah i ne želim riskirati. Problem su i automobili koji budu parkirani po nogostupu, tako da treba doslovno izaći na pola prometnice da bi se nešto vidjelo, a ako netko naiđe tada ste već u problemu jer svi voze brzo i ne stignu reagirati, kaže nam Ivana i dodaje da bi trebalo hitno nešto napraviti da se uspori promet, da li vibracijskim trakama, ležećim policajcima ili treptajućom signalizacijom i ne bi trebalo čekati iduću, možda i daleko težu nesreću.


Podijeli: Facebook Twiter