Medulinska Bijeca: Picigin igraju svi

Picigin na Bijeci igraju i djevojke
Picigin na Bijeci igraju i djevojke

Svakog se ljeta ljubitelji picigina okupljaju na medulinskoj pješčanoj plaži Bijeci te uz dobru zabavu i glazbu jedni drugima, ali i oduševljenoj publici pokazuju uvježbane ili slučajne atraktivne akrobacije, specifične za ovu igru.

Rekviziti potrebni za ovaj sport samo su badić ili kupaće gaćice/hlačice te bala, posebna loptica koja se izrađuje od one teniske izrezivanjem vanjskog dijela i poliranjem unutrašnjeg, da bi postala mekana i glatka. U jednoj ekipi može biti pet igrača, u ženskoj njih četiri, a igra se odvija u pješčanom plićaku, u kojem more dopire do gležnjeva.

Medulinski entuzijasti su na Bijeci odlučili organizirati i formalna natjecanja, a 2005. godine osnovali su Udrugu za promicanje igre picigin - Pešekan, jedinu takvu na području cijele Hrvatske. Početkom kolovoza na Bijeci je održano šesto izdanje Pešekan cupa, turnira u piciginu koji organizira ova udruga.

- Splićani su se oduševili kad su došli i vidjeli da je ovdje fešta cijeli dan. Kod njih se igra drugačije, picigin je ozbiljno shvaćen, njima je on svetinja. Pozitivno su se iznenadili i kad su vidjeli da u Medulinu i cure igraju, rekao je predsjednik Pešekana Miroslav Kutlača.

Medulinski se picigin igra drugačije od onog tradicionalnog splitskog. Splićani se kreću u krug dobacujući se balunom (izvorni termin za lopticu za picigin, koju su Medulinci preimenovali u bala), dok je na Bijeci običaj stajati na mjestu i pokušati lopticu što duže držati iznad površine mora. Picigin je 2007. godine zaštićen kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske. Glavni cilj ove igre nije nadmetanje i pobjeda, već opuštanje i rekreacija.

Udruga Pešekan danas ima dvadesetak članova, koji volonterski sudjeluju u organizaciji aktivnosti. Godišnje organiziraju dva turnira, Pešekan cup i Picigin open. U udrugu se može učlaniti svatko tko voli picigin, a osim iskaznice, članovi dobivaju majicu i besplatno putovanje na turnir picigina u Split ili neki drugi grad.

Planova udruzi Pešekan ne nedostaje. Sljedeće godine kane organizirati noćni picigin, koji ne bi bio natjecateljskog tipa, a igrao bi se uz fluorescentnu lopticu. Također, da bi unaprijedili način ocjenjivanja i učinili ga transparentnijim, ocjene će se sljedećih godina moći vidjeti na projektoru.

Sljedeće subote, 25. kolovoza, udruga Pešekan organizira peto izdanje turnira Picigin open. Mogu se prijaviti svi, bez obzira na spol i dob, jer važna je samo ljubav prema piciginu i želja za dobrom zabavom. (Ana ŠIMIĆ/Snimio Manuel ANGELINI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM TJEDNOM PRILOGU ISTRA PLUS


Podijeli: Facebook Twiter