Medulinka Roža pošla za Martina z Raše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svatovsko pregovaranje nije bilo lako - mladenkin je otac tražio zemljište, i to urbanizirano, u okolici Rapca, a mladoženjin je nudio tek malo "boške, sira i domaću kantu". Ipak, ljubav je pobijedila i Medulinka Roža Mihaljević pošla je za mladega Martina Vlačića iz Raše. Na kraju su i doslovce zaplovili u bračne vode, otisnuvši se s mola u drvenoj batani.

Ukratko je to sažetak glazbeno-scenskog uprizorenja tradicionalnog istarskog pira, a koje se u suradnji turističke zajednice Medulin i Društva kulturno umjetničkog stvaralaštva

"Mendula" već petu godinu zaredom organizira pod nazivom Medulinka. Manifestacija je posebna po tome što u cijelu priču uključuje goste u aktivno sudjelovanje pa je za feštu zainteresirano i domaće, lokalno stanovništvo ali i turisti kojima je sama scena, nošnja, pjesma i ples već doživljaj za fotografiranje, snimanje i pamćenje. Koliko je događaj bio zanimljiv svjedoči i činjenica da je privukao i Nijemce iz obližnjih restorana, a koji su tu večer bili gotovo prikovani uz ekrane, budući da je nastupala njihova nogometna manifestacija.

 

Sama svatovska povorka do medulinske je rive, odnosno pozornice koja je predstavljala mladenkinu kuću, stigla iz dva pravca, mladoženja sa svatovima iz Radničkog kulturno- umjetničkog društva "Rudar" iz Raše iz kampa, dok je mlada došla iz centra mjesta, pozivajući pritom turiste i domaće na pir, dijeleći im kroštule, fritule i vino iz bukelate.

Uz samo uprizorenje istarskoga pira i pojašnjavanje elemenata tradicije na hrvatskom ali i stranim jezicima, na pozornici se odvijao i bogat folklorno-glazbeni program članova foklornih skupina koji su se predstavili plesom, kantom na tanko i debelo te sviranjem izvornih narodnih istarskih instrumenata. Dodajmo i to da su prije i nakon pira goste zabavljali vječno mladi Anelidi.

Inače, da sada je u ovom uprizorenju tradicionalnog istarskog pira sudjelovala Kompanija Kosirići iz Tinjana, folklor Zajednice Talijana "Armando Capolicchio" iz Galižane, Folklorno društvo Pazin, dok je lani mladoženje bio iz KUD-a Barban. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter