Medulinka Jana i Rakljanac Miho pozivaju na pir!


U suradnji s Općinom Medulin i medulinskom Turističkom zajednicom DKUS Mendula i ove godine već po šesti put organizira kulturno-umjetničku manifestaciju "Medulinka" kojom se autentično prikazuje autohtoni istarsko vjenčanje.

Osim u živopisnoj kostimografiji, posebnost Medulinke je u interaktivnoj izvedbi te bogatoj gastronomskoj ponudi ali tome što spaja elemente tradicijske ostavštine i običaja Medulina i drugih istarskih mjesta. Budući je Medulinka postala svojevrsni simbol Medulina, ove se godina održava u sklopu najveće fešte u sezoni - Medulinske noći koja će se održati ove nedjelje s početkom u 20 sati.

Centralni dio manifestacije biti će smješten na medulinskoj rivi, u blizini nekadašnjih vjetrenjača, gdje će biti uprizorena kuća mladenke Jane u kojoj će se pripremati za svečani čin vjenčanja. Svatovska povorka do mladenkine kuće doći će iz smjera Mižerije s mladenkom na čelu, dok će mladoženja Miho sa svojim uzvanicima stići do "kuće" iz smjera kampa Medulin.

Na taj će se način pokušati animirati što više "svatova", a sve uz bogatu ponudu tradicionalnih svadbenih kolača i vina iz bukalete. Za vrijeme trajanja pregovora, na pozornici će se izmjenjivali sudionici svatova, predstavljajući svoje nošnje, plesove, kante i narodne instrumente, a za zabavu kakva priliči svatovima i ovakvoj proslavi tradicije, običaja i kulturnog nasljeđa, zadužen će biti Jole u pratnji istarskog DJ-a Nikole Z Kukurini.

Kao kruna šestoj Medulinki, posjetitelje očekuje i veliki vatromet, a po najavama organizatora, ples i pjesma trajat će do ranih jutarnjih sati. Jana i Miho pozivaju sve ljude iz Istre, a i šire, da im se pridruže u proslavi njihove prve bračne noći i svojim dolaskom proslave ljubav prema Medulinki. Ulaz na koncert je besplatan za sve posjetitelje.

Podsjetimo kako je proteklih pet godina, ova osebujna manifestacija približila lokalnom stanovništvu ali i mnogobrojnim posjetiteljima tradicijske svadbene običaje Tinjana, Galižane, Pazina, Barbana i Raše. Nakon Kumpanije Kosirići, folklora Zajednice Talijana "Armando Capolicchio", Folklornog društva Pazin, KUD-a Barban, RKUD-u Raša, šesta Medulinka Jana Leverić, u nedjelju odlazi u zagrljaj Rakljancu, Mihi Mirkoviću iz KUD-u Mate Balota. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter