Medulincima 40 posto niži racuni za smece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici vijeca Opcine Medulin prihvaceni su novi kriteriji za izracun naknade za gospodarenje komunalnim otpadom u ovoj godini. Tako ce se vec za lipanj pravnim osobama racuni obracunavati prema volumenu komunalnog otpada, a fizickim osobama prema broju clanova kucanstva.

- Danas fizicke osobe na podrucju opcine placaju 23,52 kune po clanu obitelji, a od sada ce placati 17 kuna po clanu mjesecno. Medutim, za pravne osobe ce cijena odvoza smeca izracunavati prema volumenu prikupljenog otpada i biti veca 33 posto od dosadašnje.

Tim nacinom izracuna ce se realno pokrivati troškovi zbrinjavanja otpada što to sada nije bilo u potpunosti pokriveno, nego su jedan dio troškova pokrivale fizicke osobe, rekao je Edo Krajcar, zamjenik direktora Albaneža.

Lani je, primjerice, na podrucju Opcine prikupljeno 59,1 milijuna litara otpada, od cega na gradane i iznajmljivace otpada 63 posto, dok na pravne osobe otpada 37 posto, u cemu najveci udio ima Arenaturist sa 70 posto.

Promjenu ce osjetiti i privatni iznajmljivaci kojima ce se cijena odvoza smeca po ležaju umjesto za dosadašnjih 60 racunati za 90 dana, buduci da su podaci TZ-a Opcine Medulin pokazali da je prosjecna popunjenost ovih smještajnih kapaciteta u 2011. godini iznosila 97,26 dana.

Novost je i da ce se ovakav obracun primjenjivati i za iznajmljivace s podrucja Mjesnog odbora Vinkuran koji su do sada bili oslobodeni placanja racuna prema broju ležajeva. Medutim, novom formulom izracuna se cijena za iznajmljivace takoder smanjila za 40 posto, dok ce se za 40 posto povecati cijena usluge odvoza smeca za sezonce zbog troškova cjelogodišnjeg održavanja hladnog pogona poduzeca. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter