Medulinci ulovili tunu od 88 kilograma

Pobjednička posada broda Tunana sa svojim trofejem, slijeva: Stefan Lukić, Ivan Buljan te Marijana i Siniša Pavlović (D. ŠTIFANI
Pobjednička posada broda Tunana sa svojim trofejem, slijeva: Stefan Lukić, Ivan Buljan te Marijana i Siniša Pavlović (D. ŠTIFANI

Posada broda Tunana ulovila je najtežu tunu, tešku čak 88 kilograma, na subotnjem prvom Županijskom prvenstvu u lovu na veliku ribu - big game fishing. Ribu je upecao Siniša Pavlović, ali veli da je to rezultat rada čitave posade koju čine njegova sestra Marijana te Stefan Lukić i Ivan Buljan. Poziciju ulova nisu otkrili, ali vele da im je to prvo sudjelovanje na natjecanju u lovu na velike ribe te da je borba s tunom trajala pola sata.

Inače, kada su uplovili na otok Ceju, gdje je održana završna manifestacija županijskog prvenstva, slavodobitnici su baratali podatkom kako je njihova tuna teška 104 kilograma. To su izračunali na moru, mjereći dužinu i opseg obujma tune. Međutim, nakon nekoliko sati pošto je tuna uginula i nakon mnogo izlivene krvi - postavljena je na vagu te pokazala 16 kilograma manje od prvog izračuna.

Ribe skakale oko brodova, ali nisu grizle

Predsjednik pulskog Športskog ribolovnog kluba Big game 4tuna Franko Čerin, ujedno organizator manifestacije, kaže da su takve razlike u težini uobičajene jer tako veliku živu ribu nije moguće precizno izmjeriti na moru. Međutim, s obzirom da je konačni sud bio da riba ne prelazi 100 kilograma posada broda nije pobijedila u natjecanju Lov na trofeje, koje je organizirao Big game klub Croatia iz Splita, već je u tom natjecanju diskvalificirana s obzirom da nije ispunila propoziciju da na vagi riba teži više od 100 kilograma.

Drugo mjesto je pripalo ekipi nazvanoj Terapija koja je upecala tunu od 70 kilograma, koliko su je procijenili matematičkim izračunom kada su je ulovili. S obzirom da njezina težina nije prelazila 100 kilograma morali su je, sukladno propozicijama natjecanja, živu vratiti natrag u more. Upitan kakav je gušt loviti tako veliku ribu da bi se pustilo natrag u more, Vlado Božac iz Šišana nam je komentirao da je to filozofsko pitanje na koje nije znao dati odgovor ni sam Hemingway pa da ga nema ni on. Inače, tunu je upecao 11 milja jugozapadno od svjetionika Porer nakon 35 minuta borbe, a u njegovoj ekipi su bili još i Vladimir Barbić, Neven Maras i Filip Mikolić. Bošcu to nije prvi put da lovi veliku ribu i pušta je natrag u more, živu.

No, novinare su tijekom čitave večeri zbunjivali o težini upecane i puštene tune. Božac je izjavio da je bila teška oko 70 kilograma, Franko Čerin je iznio podatak da je bila teška manje od 50 kilograma, a sudac na ovom natjecanju Tonči Luketa rekao je da je imala od 50 do 60 kilograma. Kako nitko od ostalih 12 posada nije upecao tunu, niti iglunu, i iglanu, računa se da su svi ostali natjecatelji osvojili utješno treće mjesto. Luketa je komentirao da su ribe skakale oko brodova, ali nisu grizle.

Prije tune servirana - svinjetina!

Na koncu, nakon čitavog dana provedenom pecajući na samom jugu istarskog poluotoka ribare je dočekala obilata večera u restoranu Cactus na medulinskom otoku Ceja. Međutim, večera nije bila od plodova mora, kako bi se očekivalo na takvoj manifestaciji, već od mesa svinjetine. Ipak, kada su se svi najeli i kada su se svi prisutni fotografirali pored iznimnog ulova od 88 kilograma, uslijedilo je njezino sjeckanje i pripremanje za drugi dio večere, kada se pojela tuna na ražnju.

Inače, iako ova manifestacija nosi naziv prvo Županijsko prvenstvo to ipak nije prvi put da se takva manifestacija održava. Podsjećamo da je lani u rujnu održan Kup trofejni ulov - big game fishing kada je Franko Čerin upecao tunu od 153 kilograma. Kažu da je big game fishing formula 1 u ribolovu te da se u posljednjem desetljeću taj sport razvio i na Jadranu, a sve zahvaljujući povratku u Sredozemlje atlantske plavoperajne tune.

Organizator prvog županijskog prvenstva u lovu na veliku ribu je ŠRK Big game 4tuna, koji je od osnivanja 2004. godine prikupio brojna priznanja. Bio je to odličan uvod u veliko međunarodno natjecanje Offshore World Challenge Poreč 2015. koje će se održati sredinom rujna i koje će se računati kao kvalifikacijski turnir za svjetsko prvenstvo u Kostariki. (Paulo GREGOROVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter