Medulinci prosvjedovali i drugi put

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Hocemo na naše plaže" i "Ovo je naša zemlja", pisalo je na transparentima koje su u nedjelju ispred autokampa Medulin izvjesili Medulincina drugom prosvjedu organiziranom zbog Arenaturistovog ogranicavanja boravka u kampu, odnosno zabrane besplatnog ulaska automobilima i naplacivanja ulaza od 50 kuna kupacima.

Miran prosvjed mještana odvijao se u sjeni odluke Opcine o hitnim izmjenama i dopunama opcinskog prostornog plana kojim bi se autokamp ukinuo i pretvorio u sportsko-rekreacijsku zonu, što mještani mahom podržavaju. Stoga je oko 250 okupljenih potpisalo peticiju koju su pokrenuli medulinski mjesni odbori Medulin I i II, ujedno organizatori prosvjeda, protiv ukidanja naplate ulaska i za izmjenu prostornog plana.

Iako ogorceni ponašanjem Arenaturista, okupljeni su se ponašali mirno pa nije bilo potrebe za intervencijom policije koja je osiguravala skup. Mjesni odbori dijelili su i dopis u kojem medu ostalim osuduju Arenaturistovu zabranu pristupa javnom i pomorskom dobru tražeci slobodan pristup plažama.

Stav mjesnih odbora je i da zemljište autokampa koje je u opcinskom vlasništvu ne bi trebalo biti predmet Zakona o turistickom zemljištu buduci da se ne radi o državnom zemljištu. Navodno je, dodaju u dopisu, vec spreman materijal kojim ce se na sljedecoj sjednici Vlade Arenaturistu dati koncesija na mjesec dana. Dijelili su i dopis na hrvatskom i engleskom jeziku u kojem se ispricavaju gostima kampa na eventualnim neugodnostima zbog prosvjeda.

Prosvjednicima su se pridružili medulinski nacelnik Goran Buic i donacelnik Damir Demarin te predsjednik Opcinskog vijeca Medulina Darko Lorencin koji je potvrdio da se u cetvrtak na sjednici vijeca odlucuje o hitnim izmjenama i dopunama Prostornog plana.

- Za jednostrane odluke Arenaturista nema drugog izlaza nego da Opcina poduzme korake, a prvi je donošenje odluke na sjednici vijeca, rekao je Lorencin. Dodao je da tijekom 13 godina otkad je Opcina Medulin vlasnik zemljišta u kampu, Arenaturist nije pokazao volju za dogovorom o njegovu korištenju.

- Arenaturist nema koncesiju za autokamp i ne može je dobiti na opcinskom zemljištu, istaknuo je Buic. (P. LUKEŽ; snimio D. ŠTIFANIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter