Medulin: Zahtjev za status grada uskoro "na stolu" ministarstva

Medulin u očekivanju statusa grada (Snimio Milivoj MIJOŠEK)
Medulin u očekivanju statusa grada (Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Nakon što je medulinsko Vijeće početkom ožujka jednoglasno odlučilo da se krene u proceduru promjene statusa Općine Medulin u status grada, uskoro će biti završena i studija opravdanosti tog zahtjeva, a na kojoj je zadnjih mjesec dana radila sedmeročlana radna skupina sastavljena od općinara.

Konkretno, studija bi trebala biti gotova idućeg tjedna kada će zajedno sa svom ostalom dokumentacijom biti upućena u nadležno Ministarstvo uprave. Potvrdio je to načelnik Općine Medulin Goran Buić, kazavši da su zatražili sastanak na najvišoj razini, te da o zahtjevu promjene u status grada planiraju razgovarati s pomoćnicima ministrice ali i samom ministricom uprave.

Buić je ponovio da su po svim svojim pokazateljima već odavno premašili status općine, dodajući da je Medulin već sada mali gradić, osobito ljeti kada svom svojom infrastrukturom "pokriva" potrebe 49 tisuća stanovnika. Među ostalim argumentima istaknuo je mogućnost većeg razvoja ali i snažnije sudjelovanje u raspravama i donošenju odluka na razini županije kao i veću ingerenciju pri izdavanju dozvola. Osim proračuna, broja noćenja, gospodarskog razvoja ali i broja stanovnika, Medulin, tvrdi Buić, s punim pravom može konkurirati za status grada.

No osim administrativnih promjena, neki Medulinci iako nemaju ništa protiv da postanu "građani" smatraju da jedan grad mora imati i obilježja grada, pa tako smatraju da to zasigurno podrazumijeva i bogatija društvena zbivanja te adekvatni prostor  za primjerice, kazališne predstave ili kino projekcije koje priželjkuju. Buić pak smatra da su upravo takva razmišljanja na tragu njihove inicijative ali i dodatni argument koji bi im išao u prilog. Naime, kako je rekao, želja im je u budućnosti realizirati svojevrstan Kulturni dom u kojem bi se održavale kino projekcije i predstave, a za to planiraju povući bespovratna sredstva iz europskih fondova.

- To bismo voljeli realizirati na području starog vrtića, odnosno sadašnjeg malog doma kulture, a intencija je u sklopu tog prostora osmisliti i mali sudio za snimanje i režiju u sklopu kojeg bi radili na očuvanju kulturne baštine, napominje Buić.

U kratkoj anketi koju smo proveli među mještanima, može se zaključiti da ih većina podržava promjenu statusa, međutim neki sumnjaju da zbog teritorijalnog preustroja kojim se planira "rezanje" općina i gradova, ovaj prijedlog i nema svijetlu budućnost.

Dodajmo i to kako se medulinske vlasti u svojim nastojanjima pozivaju na članak 19. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te članak 28. Statuta Općine Medulin (Službene novine Medulina 2/2013). U obrazloženju navode da je Općina Medulin, s obzirom na svoj značaj u gospodarskom, financijskom, turističkom, kulturno-javnom i drugom smislu, prerasla status općine te od Ministarstva uprave traže pokretanje postupak za stjecanje statusa grada. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter