Medulin: Vojna flota i avijacija na dlanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nesvakidašnja izložba vojnih maketa i oznaka postavljena je u subotu u medulinskoj Loži, a otvorena je do ove subote u 21 sat. Naša je ekipa, ulazeci u izložbeni prostor, ušla u svijet "Top Guna" - migova i aviona, ali i brodova, tenkova, helikoptera…

Preko 600 oznaka vojnog zrakoplovstva s prostora Hrvatske od njegova osnivanja do danas te s podrucja od Amerike do Saudijske Arabije skupili su tijekom 15 godina autori izložbe Medulinci Sandi Siljan i Moreno Kirac.



Zaljubljenici u avione od malih nogu izložili su i nekoliko desetaka maketa i modela aviona, brodova i helikoptera iz razdoblja od Drugog svjetskog rata naovamo, koje uglavnom narucuju preko interneta jer u Istri ne postoji trgovina specijalizirana za prodaju maketa i pribora za taj hobi.

No, to nije sve. Prvi put u životu izbliza smo promotrili opremu koju na sebi danas imaju hrvatski piloti - kombinezon, antigravitacijsko odijelo, spasilacki prsluk u slucaju katapultiranja, masku za kisik.



Dva mjeseca rada za maketu

- Moreno je oduvijek htio biti pilot, a meni je otac bio kapo makina na vojnom brodu, tako da je bilo neminovno da se rodi ljubav prema vojnim stvarima. Vecinu ove opreme skupili smo posjecujuci aeromitinge i družeci se s ljudima iz takvih krugova, pojasnio nam je Sandi.

Makete izraduju vec godinama pa je na izložbi bio i maketarski stol sa svim potrebnim alatom - od kistova, pinceta i turpija do povecala, airbrusha i boja. Nevjerojatno je vidjeti plasticne komade koji sami po sebi ne predstavljaju ništa i usporediti ih sa savršenim maketama na kojima ne fali niti jedan detalj.



A da je uz ogromno strpljenje u maketarstvu potrebna i mašta, pokazao nam je Sandi, koji je sam nadogradio pojas za pilota u jednom cockpitu. Pogodite od kojeg materijala? Poklopca za jogurt! Na jednoj krstarici iskoristio je, pak, obicnu iglu za top jer plastika koja je bila dio radnog materijala makete nije imala rupu tako da se gubio dojam topa te ga je odlucio pojacati medicinskom iglom.

Za jednu maketu potrebno je mjesec do dva dana, a sastoji se od 100 i više dijelova. Kod aviona se prvo, kao i u proizvodnji, izraduje cockpit, trup, krila, rep i elisa. Standardna mjerila u kojima se izraduju avioni su 1:72 i 1:48, a za brodove 1:250 i 1:700.



Na izložbi se može, izmedu ostaloga, vidjeti maketa krstarice USS Alabama, koja je i dan-danas u luci na Havajima u Pearl Harboru te je pretvorena u muzej. Od 1942. do 1947. je bila u upotrebi, a u luci je od 1967. godine.

Uskoro i maketarska škola?

No, to nije jedina zanimljivost izložbe jer smo od Sandija i Morena, ugledavši maketu podmornice U-47 Günter Prier, saznali da je u ožujku 1941. misteriozno nestala u Atlantskom oceanu sa sva 44 clana posade. Inace, ta je podmornica dobila ime po porucniku fregate, a u kratkom je periodu potopila oko 40 saveznickih britanskih brodova te onesposobila njih osam.



- Prica se da su se sami potopili, no što je istina, ne zna se ni danas. Specificna je jer ova maketa ima otvorenu unutrašnjost. Za nju mi je trebalo mjesec i pol dana, rekao je Sandi.

Njemu najdraže makete su krstarica USS Alabama i nosac zrakoplova USS Hanckok, koji je išao na naftu, ali je imao katapulte na paru, jer su to pokloni prijatelja Ivice Aranze koji je, nažalost, preminuo prošle godine. Bio je maketar mentor, sudac i clan žirija na medunarodnim natjecanjima maketara. Morenu je, pak, najdraži MiG 21 koji se i danas diže s pulske vojne piste.



Specificna je i maketa Rommelove štuke, borbenog aviona koji je na oblogama kotaca imao sirene koje su se ukljucivale kod obrušavanja na protivnika i pritom ga dodatno plašile. Ime je dobila po Hitlerovom zapovjedniku koji je bio zadužen za napad na sjevernu Afriku, odnosno Maroko, Alžir, Tunis gdje su ga saveznici potukli. O tome je i snimljen film "Bitka kod El Alameina".

Izložbu je u prva cetiri dana posjetilo preko 100 ljudi, od djece do umirovljenika, i organizatori su oduševljeni odazivom.



- Dobili smo više nego što smo ocekivali, a izložba se može razgledati svaki dan od 9 do 14 i od 17 do 21 sat. Ovo je prva izložba ovakve vrste u zadnjih 20 godina u ovom dijelu Hrvatske jer se vecinom izlažu drvene makete. Uskoro bismo voljeli pokrenuti maketarsku školu za mlade naraštaje u Medulinu, kazali su nam organizatori.

Na izložbi se mogu vidjeti i ruske kacige za pilote helikoptera, hrvatske zimske i ljetne šapke, kao i one kanadske i ruske.



U knjizi dojmova samo pohvale

"Toliko godina truda uloženog u svaki izloženi predmet… Nažalost, rijetke su ovakve izložbe kojima se iskazuje ljubav prema nekom hobiju. Sve uglavnom ostaje samozatajno i u uskom krugu prijatelja. Treba s tim izaci u javnost, toliko vrijednih ljudi u Hrvatskoj, kao što su Moreno i Sandi, a tako se malo za njih zna", napisali su u knjigu dojmova Tomislav i Elizabeta.

"Hvala vam što ste ispunili san mog pokojnog supruga Ivice Aranze, želio je da se ovo dogodi u Puli. Bit ce to veliki poticaj za mlade naraštaje koji ce krenuti vašim putem", napisala je Lela Aranza.


Podijeli: Facebook Twiter