Medulin: Usvojen proračun od 72 milijuna kuna

Medulinski proračun težak je 72 milijuna kuna (N. LAZAREVIĆ)
Medulinski proračun težak je 72 milijuna kuna (N. LAZAREVIĆ)

Medulinski proračun za 2014. u visini od 72 milijuna kuna prihvaćen je na sjednici Općinskog vijeća s 11 glasova za, dva suzdržana i jednim protiv. Prije izglasavanja vijećnika Emila Jukopilu (nositelj nezavisne liste) zanimalo je je li još na snazi zakonska obveza da prvo čitanje budućeg proračuna bude do 15. listopada tekuće godine, jer je 18. prosinca (kad se izglasao proračun), kako je rekao, "silovanje". Odgovoreno mu je da je rok kad vijećnici trebaju dobiti na uvid proračun 15. studeni, a na njegovo pitanje ima li sankcija ako se prijeđe taj rok odgovoreno je niječno.

Program održavanja komunalne infrastrukture težak je 7,8 milijuna, što je oko 600 tisuća kuna manje nego u 2013. Vijećnik Klaudio Privrat (NL Emila Jukopile) zatražio je da općinska tvrtka Med eko servis zadužena za održavanje do svibnja sljedeće godine napravi program održavanja prema stvarnom stanju i da se, kako je rekao, točno zna što se održava ili ne održava i koliko točno to sve košta. Dodao je da se lani, primjerice, došlo do iznosa od 9,5 milijuna kuna, ali se program potom sveo na proračunske mogućnosti.

Medulinski načelnik Goran Buić dodao je da tvrtka zasigurno odrađuje i više od propisanog te da je potrebno smanjiti normative i da će tražiti od Turističke zajednice da se uključi u financiranje programa i izvan ona dva milijuna kuna od boravišne pristojbe.

Program izgradnje objekata težak je 14,7 milijuna kuna, a  prihvaćen je načelnikov amandman koji uključuje 350 tisuća kuna za ciljane izmjene i dopune medulinskog prostornog plana te za prostorno-programsku osnovu Medulin istok.

Istaknuo je da se zbog renoviranja hotela Belvedere očekuje više od milijun kuna komunalnog doprinosa pa se dio tog novca može uložiti i u prostorno planiranje. Vijećnika Davora Zoričića (NL Emila Jukopile) zanimalo je koliko je projekata planirano za naselje Medulin jer ako se planira samo uređenje Lokve s 80 tisuća kuna, onda se, rekao je, radi o disbalansu s obzirom na to da je Medulin najveće naselje. Buić je odgovorio da se program gradnje veže za komunalni doprinos te da postoje ostali izvori financiranja koji se ne vide u navedenoj stavci, ali je Medulin itekako dobro zastupljen u drugim stavkama proračuna jer je za njega rezervirano oko 30 projekata.

Obrazovanju je dodijeljeno 1,5 milijuna, a sportu 1,3 milijuna kuna, kultura je dobila 1,1 milijun, a zdravstvo 1,5 milijuna kuna te udruge 266 tisuća kuna. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter