Medulin: Uskoro trostruko skuplji odvoz smeća?

Med-eko Servis ljeti će zaposliti dodatne radnike
Med-eko Servis ljeti će zaposliti dodatne radnike

Nakon što su jedinice lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom o gospodarenju otpadom, počele opskrbljivati domaćinstva kantama i vrećicama za selektirano odvajanje otpada, te nakon puštanja u probni rad Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijun, u javnosti su se pojavile spekulacije o skorašnjem drastičnom poskupljenju odvoza otpada u Istri, što je dao naslutiti i ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović. Najavljuju to i vodeći ljudi nekih komunalnih poduzeća, poput Enca Crnoborija, člana Uprave medulinskog komunalca Med eko servis. U Općini Medulin cijena odvoza iznosi 21,5 kuna po članu domaćinstva i tako će biti sve dok ne profunkcionira Kaštijun, odnosno dok Vlada ne donese uredbu o komunalnom otpadu koja proizlazi iz spomenutog zakona, potvrdio nam je Crnobori.

Obračun po masi i volumenu otpada

Uredba bi trebala biti donesena do konca godine i njome će se odrediti obračun po masi, odnosno volumenu otpada. Iako bi to značilo da će oni koji proizvedu manje otpada manje i plaćati, u konačnici će, u odnosu na sadašnju cijenu, plaćati više.

S druge strane, nakon promjene vlasti i okolišne politike, na udaru su se našli županijski centri za gospodarenje otpadom u Puli i Rijeci koji više nisu u skladu sa suvremenom europskom politikom gospodarenja otpadom. Zagovara se kružno gospodarstvo čiji je cilj sprečavanje nastanka otpada, selektiranje i recikliranje te ponovna uporaba otpada. Sve to moglo bi udvostručiti, pa i utrostručiti cijenu odvoza smeća stanovnicima Istre i Rijeke.

Crnobori napominje da su kućanstvima u Vinkuranu, Vintijanu, Valbonaši, Pomeru, Pješčanoj Uvali i Banjolama podijeljene kante za mješoviti komunalni otpad i papir, te vrećice za odvojeno prikupljanje plastike, metala i stakla. Premanturci će ih dobiti u rujnu, a Medulinci iduće godine. 

- Cijena odvoza se neće mijenjati sve do donošenja uredbe i dok ne profunkcionira ŽCGO Kaštijun koji je sada u probnom radu. No, nema šanse da cijena padne. Još nam nije poznato kolika će biti nova cijena odvoza, no potreban nam je minimum od 80 posto fiksnog troška da bismo pokrili poslovanje tvrtke. Naša općina ostvaruje 2,5 milijuna noćenja, a broj stanovnika se u sezoni sa 7.000 diže na 40.000. Jedna osoba dnevno proizvede kilogram otpada, odnosno 365 kila godišnje. U sezoni moramo imati opremu i pojačano odvoziti te dodatno zaposliti sezonce. Otkad selektivno prikupljamo otpad, po toni gubimo 49 eura, iako na razini cjelokupnog poslovanja nismo u gubitku, ali će to u budućnosti biti problem, objašnjava Crnobori. Napominje da je trošak selekcije velik i pitanje je tko će ga nadoknaditi. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter