Medulin: Unatoč nalogu, Buža ne uklanja mulj

Mulj je odložen u blizini sportskog aerodroma
Mulj je odložen u blizini sportskog aerodroma

Mulj koji je u proljeće izvađen iz medulinske lučice do daljnjeg ostaje u blizini sportskog aerodroma, iako je inspekcija zaštite okoliša naložila njegovo uklanjanje tijekom ovog mjeseca. Odgovor je to koji smo dobili od Aleksandera Vojaka, direktora Buže, medulinske općinske tvrtke koja je zadužena za odmuljivanje lučice.

Udruga Zelena Istra, kojoj su mještani nekoliko puta prijavljivali deponiranje mulja u blizini skretanja za sportski aerodrom na Medulinskoj cesti te u blizini konjičkog kluba gdje je u tu svrhu posječena šuma, prijavila je slučaj nadležnom inspektoratu, a krajem srpnja dobila je odgovor da je utvrđena povreda Zakona o otpadu. Inspekcija zaštite okoliša naložila je Buži da sa spornih lokacija otkloni mulj, i to najkasnije do 15. rujna. No, to nije učinjeno. Kako kažu u Zelenoj Istri, u dopisu inspekcije stoji da se radi o neopasnom otpadu koji je trebalo odložiti na primjereno odlagalište.

"Zbog odlaganja otpada na mjestu koje nije legalno odlagalište otpada, protiv trgovačkog društva Buža d.o.o. Medulin, kao investitora odmuljivanja medulinskog zaljeva, podnesen je optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Puli", piše u obavijesti inspekcije o utvrđenom stanju.

Na upit zašto se mulj nije na vrijeme deponirao na odlagalište otpada, iz Buže kao razlog navodili su nepovoljne vremenske uvjete, sporo sušenje mulja i početak turističke sezone, kao i nemogućnost deponiranja tekućeg, neprosušenog mulja na odlagalište komunalnog otpada. Tvrdili su da su zbog daljnjeg prosušivanja bili primorani odložiti mulj na neko prihvatljivije mjesto nego što je u prvoj varijanti bila medulinska riva gdje se mulj odlagao kako se vadio.

- Mulj nećemo maknuti jer smo uložili žalbu na rješenje inspekcije i čekamo odgovor. Novca sad za premještanje mulja na Kaštijun nemamo. Radi se o pet tisuća kubika mase, što bi koštalo 250 tisuća kuna, a treba raspisati i javni natječaj što se ne može riješiti u mjesec ili dva. Zato smo i uložili žalbu. Mulj nije opasan, ne zagađuje i ne šteti okolišu, što je potvrdila i Studija utjecaja na okoliš koja je prethodila odmuljivanju lučice, a izradio ju je ovlašteni laboratorij iz Rijeke. Mulj je prvotno odložen na privatnu parcelu kod konjičkog kluba u dogovoru s vlasnikom koji je htio na taj način zatrpati kaverne jer se tu nekada vadio kamen. Kad smo dobili prijavu, premješten je kod sportskog aerodroma. No, istina je da se po Zakonu o otpadu mulj treba zbrinuti na odlagalište otpada, komentirao je Vojak.

Iz Zelene Istre ipak dovode u pitanje nije li zdravlje stanovnika općine Medulin koji tu žive, šeću pse ili beru šparoge i gljive ipak u opasnosti te mogu li kiša i vjetar otvoriti mogućnost da taj otpad postane opasan po nečije zdravlje. (Tatjana GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter