Medulin ulazi u Jadranski projekt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neriješeni imovinskopravni odnosi za podmorski ispust uredaja za procišcivanje na Marleri više nisu prepreka za ulazak Opcine Medulin u Jadranski projekt. Zakljucak je to sastanka predstavnika Opcine, Hrvatskih voda i komunalnog poduzeca Albanež.

"Hrvatske vode smatrale su rizicnim potpisivati ugovor dok se ne nade rješenje za Marleru. S obzirom na to da je podrucje na kojem ce biti ispust definirano kao pomorsko dobro, konacno smo uspjeli detektirati tko nam izdaje koncesiju, nakon silnog šetanja od institucije do institucije.

Na to se izgubilo dosta vremena iako je velik dio potrebne dokumentacije Hrvatskim vodama predan još u sijecnju. Sada od Istarske županije cekamo izdavanje koncesije za posebnu uporabu pomorskog dobra. Time smo od Hrvatskih voda dobili zeleno svjetlo za ulazak u Jadranski projekt i u rujnu potpisujemo s njima ugovor", saznajemo od medulinskog nacelnika Gorana Buica.

Novost je i da se od 1. rujna sva sredstva koja mještani od studenog prošle godine placaju kao namjensku naknadu za Jadranski projekt više nece slijevati na opcinski, vec na poseban racun Albaneža, zbog uskladivanja sa zakonom.

Hrvatske vode predložile su Opcini da ta sredstva iskoristi za projekte koji ne ulaze u Jadranski pa je na sjednici Opcinskog vijeca u cetvrtak predloženo da se tim novcem opremi uredaj Bumbište, projektiraju tri crpne stanice u Pomeru te izgradi sekundarna kanalizacijska mreža u naselju Medulin.

Ipak, vecina u vijecu je odlucila da ce sredstva i dalje mirovati te služiti kao osiguranje za povrat kredita. Do 30. lipnja prikupljeno je 770 tisuca kuna.

"U Jadranski projekt ulaze tri najvažnija elementa - projektiranje i izgradnja uredaja te ispusta na Marleri, opremanje crpne stanice Kažela i izgradnja gravitacijskih vodova u Vinkuranu, kao i izrada idejnih projekata uredaja i ispusta u Premanturi i Banjolama", pojašnjava Buic.


Podijeli: Facebook Twiter