Medulin ulaže 50 milijuna kuna u kanalizaciju

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Nakon ljetne turističke sezone, medulinsko komunalno poduzeće Albanež za javnu odvodnju punom parom nastavlja daljnje radove u izgradnji fekalne kanalizacije u naseljima općine Medulin. Sredinom rujna nastavilo se s radovima u staroj jezgri Medulina investicijom u izgradnju fekalne kanalizacije i rekonstrukcije vodovodne mreže, a radovi bi trebali biti gotovi, ako to vremenske prilike dopuste, do konca studenoga.

Konačno će tim obuhvatom biti spojene i zgrade Općine i crkve u Medulinu, a to su posljednji javni objekti koji nisu bili spojeni na javni sustav odvodnje, jer su se tijekom 2012. i 2013. godine spojili na javni sustav odvodnje školu i dječje vrtiće u Medulinu i Premanturi.

Projekt zaštite voda od onečišćenja na priobalnom području popularno nazvan Projekt Jadran, dakle, ulazi u svoju završnu i konačnu fazu realizacije. Na tu temu razgovarali smo s direktorom Albaneža Edom Krajcarom, koji kaže da bi se većina radova vrijedna oko 50 milijuna kuna trebala okončati do početka idućeg ljeta.

Vrijednost radova 2,7 milijuna

- Potpisali smo sve ugovore s izvođačima radova na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Marleri, kopnenog i podmorskog ispusta i uređaja u Premanturi, te izgradnji 1. i 2. faze fekalne kanalizacije u Pomeru i Banjolama. Planirani završetak radova planiran je prije početka slijedeće turističke sezone. Ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području Medulina potpisali su Hrvatske vode i Albanež, 17. ožujka. Vrijednost radova iznosi 2,7 milijuna kuna, od čega 90 posto sredstava osiguravaju Hrvatske vode putem kreditne linije iz EU fondova, ističe Krajcar.

Albanež u suradnji s Hrvatskim vodama putem zajma Svjetske banke, koja osigurava polovicu novca za ove investicije, radi na više projekata bitnih za kompletnu izgradnju kanalizacijskog sustava u medulinskoj općini. O tome Krajcar kaže:

- Gradimo uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Medulin i Ližnjan za 1. fazu pročišćavanja. Vrijednosti investicije iznosi 10,9 milijuna kuna. Nadzor nad izgradnjom toga uređaja vodit će tvrtka Wyg International Ltd iz Nottinghama za 613.700 kuna. Gradit će se i kopneni i podmorskog ispust za Premanturu u iznosu od 1,7 milijuna kuna. Dužina ispusta, zajedno s difuzorom, je oko kilometar, na dubini od 39 metara.

Premantura - Pomer - Banjole

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Premanturi koštat će 7,5 milijuna kuna. Ovim je ugovorom obuhvaćen i izgradnja 1.250 metara gravitacijskog kolektora te dovod električnih i vodovodnih instalacija do uređaja.

U Pomeru i u Banjolama se uskoro gradi kanalizacijski sustav vrijedan 14,8 milijuna kuna. U Pomeru investicija obuhvaća izgradnju crpne stanice Puč, izgradnju 5.170 metara gravitacijskih kolektora i 1.340 metara tlačnog cjevovoda. te rekonstrukciju dijela vodovodne mreže u dužini od 680 metara. Vrijednost tih radova iznosi 8,8 milijuna kuna. U Banjolama se gradi 3.538 metara gravitacijskih cjevovoda i to u dijelovima naselja Dvorine, Dračice i dio Čimulja. Planirani završetak svih navedenih radova je do početka turističke sezone, nabraja Krajcar.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić izjavio je da je sada siguran da će općina Medulin nakon dugogodišnjih iščekivanja zasigurno izgraditi kanalizaciju.

- Glavni razlozi zašto se u Medulinu gradi kanalizacija su kontinuitet i stabilnost političke vlasti u Općini koja gura projekt u istom smjeru do konačnog završetka. Drugo, mještani i politika su se usuglasili kakav stupanj pročišćavanja otpadnih voda s ispustima u more žele. (Cristian Bruno GALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter